Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2020

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Čili 2020

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tako kot semena paradižnikov sem tudi semena novih sort čilijev že začela zbirati. Kar nekaj je takih s pisanimi listi. Za stare pa še ne vem, katere bom ponovno gojila.

Black Ruby
Cayenne Picantina Red
Golden Nugget (variegated)
Gundu Ramnathapur (Lal Mirch)
Hot Palette
Jalapenõ Black
Jalapeno Jalastar
Scarlett Variegated
Tricolor Variagated
Uchu Cream

Iščem pa še Candelight mutanta.
Nazadnje urejal/a Plamenka 12 Jan 2023 15:01; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Prihodnjo sezono bom posejal tudi kakšnega nuklearca. Na srečanju sem dobil semena Carolina Reaper, od enega sodelavca pa Sepia Serpent.
Zanimiv, aromatičen in okusen, dokler ne začne žgat ...
Pa dve ali tri rastline Jalapenov, kakšne rdeče, lepo mesnate.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Tukaj je plan do 20 - 25 vrst sadik._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz vsako sezono poleg "železnega repertoarja" poskusim kako novo sorto, sicer ne preveč, ker me malo tudi prostor daje. Ustalil sem se pri:

- Purple Prince
- Hab. Red
- Hab. Chocolate
- Aji Mango
- Lemon drop
- Bishop's Crown

Presenečenje letošnje sezone je zagotovo Aji Amarillo, s katerim bom nadaljeval tudi v 2020, dodal bom še Nago Morich, to bo pa počasi to Cool_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Žlehtnoba, bi opisal sorto Aji Amarilo, ki te je presenetila?
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hja, presenetila... Zgolj subjektivna opazka; nekomu drugemu bi se morda zdel čisto povprečen, morda celo brezvezen, meni je bil pa všeč:

- precej veliki plodovi (večji od denimo večine jalapenov - 10+ cm, posamezni tudi proti 15 cm);
- čvrsti, mesnati plodovi z relativno malo odpada glede na velikost (notranji del s semeni);
- sočen, rahlo pekoč (vendar precej manj kot npr. Purple Prince, ki je ocenjen do 50.000 skovilov).

Meni se je zdel super v solatah, nekaj sem jih vložil... Rastlina glede na svojo velikost (dober meter višine pri meni) bujno obrodi, zato je treba posamezne veje privezati na dodatne opore, da se ne povesijo ali - kaj je hujšega - prelomijo._________________go with your instinct to live as you want
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

To se bere zelo mamljivo ... Aji amarilo, praviš ?
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Družina čilijev Capsicum baccatum, kamor sodi večina Aji čilijev je malo specifična. Večinoma imajo plodovi izrazit sadni okus in naredijo visoke, pokončne, meter in več grme. Okus je prijeten, mene je vedno motilo da so plodovi "rahlo žilnati", pomeni, da pod zobmi malo škripajo. Stvar okusa Wink .
So pa med najbolj poznimi sortami, skupaj z Rocotom.

Aji Amarillo in Aji Cristall sem gojil v letih 2012 in 2013, morda se jih še kdaj lotim. Pozneje sem gojil Queen Laurie, tudi še pride kdaj na vrsto ... http://forum.gartlc.si/gartlc-about2992.html_________________mfranc
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Queen Laurie in ingver. To je bila moja omaka, ki je sedaj ne delam več. Zakaj? Preveč blagi čili in posledično ni bilo intresa za to omako. Samo hvalili so jo pa vsi. Sedaj je važno samo, da res res žge! Mogoče se trend obrne samo ne verjamem._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori