Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2020

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ja, članica moraš biti._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem uspela pokriti ves česen in pa površino namenjeno spomladanski setvi graha in čebule s senom. Pridno sem spravila vse "štrikce" od senenih kock. Ko najdem čas, jih preštejem, da bom vedela, koliko kock približno potrebujem. Letos sem imela srečo, ker sem poleg svojega sena dobila še precej kock sena od kmeta, ker jih je namočil dež in za krmo niso bile več uporabne._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Letos sem imela srečo, ker sem poleg svojega sena dobila še precej kock sena od kmeta, ker jih je namočil dež in za krmo niso bile več uporabne.
Kakor nekateri rečejo: "Vse je za neki dobr!" Če ni za kmetovo živino, je pa za Brbrin česen!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Laughing_________________naredimo svet lepši
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Jaz sem ga pa posadila danes Laughing
Jeseni me je prehitelo tisto dolgotrajno deževje in me je že dolgo žulilo, da ni v zemlji... tele dni je pa zemlja bila rahla, puhasta, čisto nič zmrznjena - in sem se kar odločila!
Upam, da se ne bo izkazalo za strel mimo Wink
brbr

Irenca, to je pa pogumno dejanje. Pravijo, da naj bi česen sadili 4-6 tednov preden zemlja zmrzne, da se do takrat dobro ukorenini. Drugače naj bi stroki zgnili.

Če se bo vreme kolikor toliko držalo dolgoletne manire, je zmrazal več kot verjetna.
A si ga kaj zastrla? Zastirka bi preprečila, a li pa vsaj omilila zmrzal prsti.

Pozdrav in držim pesti, da bo vse v redu...

Moja Anka še spi (razen tistih nekaj, ki so pokukali na plano že jeseni). So pa že od jeseni zunaj vsi stroki ene glavice česna, ki ga gojijo v vasi Studor in naj bi bil zelo dober.

Skladiščniki se zaenkrat dobro držijo. Mogoče je letos posebnost ta, da tu in tam naletim na kakšen strok, ki že kaže zelen vršiček. Prejšnja leta se je to dogajalo šele maja.._________________naredimo svet lepši
Irenca

Brbr, hvala za idejo za zastirko!
Zaenkrat sem optimist, da se bo ok izšlo, če bo pa pritisnil mraz, bom pa zastrla s slamo up
brbr

Ja, če bo napovedana odjuga nekaj časa trajala, glede zmrzovanja ne bo skrbi... Ali še vedno sadiš Anko, ali še kako drugo sorto česna._________________naredimo svet lepši
Irenca

Zaenkrat dobro kaze... 😉 no, za zimo je malo cudno vreme, pretoplo morda, ampak za moj sele dobro posajen cesen pa prav pride 😁👍

Brbr, itak, Anka rulz!! Ni sans, da menjam sorto, Anka me cisto z vsem tako navdusuje, tako da niti ne poskusam z novimi sortami. Vsako leto sicer vtaknem v zemljo tudi dobrih 10 strokov nekega malo bolj zgodnjega, predvidevam, da je pomladanska sorta, pa ji ne vem imena/izvora. Dobila sem ga pred nekaj leti preko posrednice iz ene bohinjske vasi, pa nisem zihr, al je Studor ali Podjelje. Tudi ta mi je super, par tednov prej je zrel kot Anka. Ceprav skladisci pa se bolj slabo (vsaj v primerjavi z Anko), zato imam le malo glavic - za tacas, ko cakam glavni pridelek 😁
brbr

Irenca, tako lepo govoriš o Anki, da se ti gotovo ne bo izneverila...

Kot rečeno, sem poleti dobila eno glavico česna iz vasi Studor. Na pogled je podoben Anki, stroke ima razporejene samo v eni vrsti, zato ga imam na sumu, da tudi naredi cvet. Je pa ovojnica strokov malo bolj redčkasta kot Ankina.

Glede skladiščenja, ne vem. Ko sem ga jeseni sadila, je bil en strok že skoraj strohnjen, kar bi znalo kazati na slabše skladiščenje...
Stroki so kmalu po sajenju odgnali. Tako so zdaj rastline visoke cca 10cm.

Zanima me, Irenca, ali ta tvoj kaj prej odžene, ali naredi cvet itd._________________naredimo svet lepši
Odgovori