Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Obrezovanje sadnega drevja
Vrtni center Kalia organizira delavnico - Rez sadnega drevja in jagodičevja v MB, CE, NM, KR, LJ - natančna navodila kje in gdaj - prospekt Kalia ali direktno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Pozdravljeni,
doma imam par mladih dreves, ki bi jih rad ustrezno obrezal, toda ne morem se odločiti kako, da bo najbolje. Sem začetnik in sem po spletu pogledal precej navodil in posnetkov, toda včasih se potem pojavi še več vprašanj kot odgovorov
Najbolj me zanima kaj storiti s češnjo (Early ali Grace Star, nisem trenutno prepričan), sejancem, ki je vidna na sliki na tej povezavi:
https://imgur.com/s58mo9n
Hvaležen za vsak praktičen nasvet!
doma imam par mladih dreves, ki bi jih rad ustrezno obrezal, toda ne morem se odločiti kako, da bo najbolje. Sem začetnik in sem po spletu pogledal precej navodil in posnetkov, toda včasih se potem pojavi še več vprašanj kot odgovorov
Najbolj me zanima kaj storiti s češnjo (Early ali Grace Star, nisem trenutno prepričan), sejancem, ki je vidna na sliki na tej povezavi:
https://imgur.com/s58mo9n
Hvaležen za vsak praktičen nasvet!
Pozdravljeni, predlani decembra sem posadil jablano goriško sevko, m106. Jablana je bila v loncu, še od prejšnje sezone, imela je le šibke predčasne poganjke. Lani sem jo obrezal, ampak ima letos spet zgolj kratke predčasne poganjke oz. štrclje. Lani so jo zelo napadale uši, pa pozeba, toča in še srnjak malo. Prosim za nasvet, kako naj jo letos obrežem - kar odrežem nad višino debla ali raje poganjke na čep, ali jo raje zamenjam z novo?
Prosim tudi za nasvet, kako obrezati lani novembra posajeno črno murvo, ki ima dva skoraj meter dolga predčasna poganjka in enega krajšega.
Prosim tudi za nasvet, kako obrezati lani novembra posajeno črno murvo, ki ima dva skoraj meter dolga predčasna poganjka in enega krajšega.
Iz razprave o jablanah:
Davorin je napisal/a: |
Lani sem na podlago M106 cepil željeno sorto jabolka. Nekateri cepiči so zrasli celo več kot 1,5m. Sedaj pa me zanima ali bi lahko vejo prikrajšal na višino druge etaže. Tu bi pustil štiri poganjke , vse ostale poganjke bi odstranil, razen tiiste iz katerih bi speljal prvo etažo. Malo me skrbi ali bodo pognali vsi poganjki, tam kjer jih želim. Ali bi nad željenim poganjkom zarezal? |
Andrej Banko je napisal/a: |
Če prav razumem imaš prve stranjske poganjke dokaj visoko, nekje na višini, kjer naj bi bila druga etaža vej, nižje pa nič ?! Načeloma je tole z zarezovanjem pri jablanah meni do sedaj lepo delovalo. Poskusi, vsaj pri eni, zgubit ne moreš zelo veliko ... |
Davorin je napisal/a: |
Trenutno imam samo vejo visoko 1,5m,katera je zrastla iz podlage. |
elstar je napisal/a: |
Najprej, da razčistimo, kaj je veja in kaj je pokončni poganjek. Davorin, iz opisa razberem, da imaš samo pokončni poganjek in nič vej. Veje so namreč horizontalni poganjki, ki izraščajo iz vertikalnega stebla. Svetujem, da greš lepo po vrsti. Letos odrežeš nad očesi, kjer hočeš imeti prvo etažo. Naslednja leta se pa ukvarjaš z ostalimi etažami. Namreč drevo se bo odzvalo tako, da bodo poganjki najmočnejši tik pod odrezanim mestom. Moja praksa je takšna, da si izberem očesa, ki bodo tvorila prvo etažo, nato nad njimi odstranim tri očesa (jih izluščim ali izrežem), oko, ki je nad temi odstranjenimi, bo vrh, nad njim pa odrežem. Na ta način preprečimo, da bi bili poganjki tik pod odrezanim mestom premočni in bi bili konkurenca vrhu. |