Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No takole je bilo včeraj, ko prideš domov z dopusta te čaka veselja in dela, čeprav sem sinu naročila naj ko nas ne bo, čim več razdeli in poje, nam jih ostalo takle kup. Cool najprej nabiranje in sortiranje


potem pa celi dan slikanje pa lupljenje, rezanje in kuhanje po barvah Very Happy pa nekaj po sortah, no nekaj bo


in še fermentiranje, nekaj dela tudi še danes, kot bi se z vodenimi barvami igrala Laughing Zanimivo kako lepih in razlinih barv je semenska tekočina in ovojnica.


Še vseeno pa smo tudi nekaj razdelili tudi naokoli. Wink

Me pa zanima kako je z vašimi paradižniki glede okusnosti in sladkobe letos. Se mi zdi da je ena ta boljših sezon, saj je prav vsak paradižnik pri meni izredno okusen in sladek, morda samo ene par sort ni. Smile
Harka
Prispevkov: 122
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Harka »

Tudi takole neurejeno lahko rastejo, visijo in štrlijo na vse konce :grin: in uspevajo bolje kot sosedam, ki se z njimi ukvarjajo

MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Irenca, a si prepričana, da je to volovsko srce?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

A-A. zelo lepo, lep pridelek! Verjamem, da je bilo ogromno dela, ko te nekaj časa ni. No, tudi moji paradižniki so letos bolj okusni, lahko ločim posamezne sorte. Tudi na fešti so bili različni po okusu za razliko od lani.
No, jaz še nikoli nisem kuhala po barvah za mezge, vedno vse zmešam skupaj in je potem vse rdeče. Bom pa mogoče kdaj res poskusila tudi tako.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

harka, res je saj pri meni sem opazila, bolj ko jih pri miru pustiš lepše rastejo, čim jih začnem otipavat, recimo pri privezovnju ali odstranim kak list začnejo zbolevat, tako nekako se počutim, ko sem vsa rumena od njih, kot ko primeš metulja za krila in jim s tem odstraniš zaščito nevem Crying or Very sad Wink

Plamenka, še zelena manjka, ta bo danes padla pa bo skoraj komplet. Wink
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Da ne boš razočarana, ker ne bo čisto zelena, nekako bolj na bež potegne, razen če boš takoj dodala nekaj limoninega soka, da preprečiš oksidacijo. Pa tudi to ne zagotavlja čisto zelene barve Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Vem, hvala vseeno Ivčk, sem že lani sprobala, le tole z limoninim sokom se nisem spomnila Wink Pa saj važno da na zeleno vleče ne, za kaj posebnega, pa potem nihče ne ve kaj je dobil na krožnik. Laughing
sancy990
Prispevkov: 64
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a sancy990 »

Jaz sem pa letos dobila eno sadiko paradižnika, ki je baje s primorske, pa ker vas je tukaj veliko poznavalcev mi bote mogoče lahko ugotovili za kakšno sorto gre.
zraste tam nekje od 120-150cm. Plod je lep rdeč notri je zelo malo semena ter tekočine, je lep mesnat, kot je razvidno iz slike:


hvala za vašo pomoč

lp
nsns
Prispevkov: 53
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a nsns »

Mislim da nas je kar nekaj ki imamo isto vrsto paradižnikov pod različnimi imeni.
Pri meni so kar stari domači. Poznavalce bi prosila za pravo imenovanje



še v prerezu



še eden



in še eden



tudi v prerezu

lera
Prispevkov: 258
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lera »

Sancy990 pomoje je Hainz - na primorskem raste got grmiček, uporabljajo jih za predelavo, je bolj čvrst in dolgo obstojen - tudi jaz ga imam iz Istre, kjer mi je prijazen možak dal par plodov._________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Odgovori