Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Se strinjam Plamenka.Ker se spomnim da sem tudi sama imela naguban en plod.
Je pa tako,če so slike iz uradnega dokumenta -potem predvidevam da so vse preverili .
Me pa čudi da niso tole objavili že malo prej,saj tole ni od včeraj._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Bomo videli, kaj bo. Resnega vpliva tako ali tako nimamo. Izginil tak virus več ne bo.
Spomnimo se zadnjih par škodljivcev, ki so se na novo pojavili, predvsem zaradi medcelinskega potovanja organizmov s človekovo pomočjo:
- hrušev ožig - bakterija, zaenkrat ni take katastrofe
- virus trsne rumenice - trte obolevajo, z nekimi obveznimi ukrepi (insekticid za ameriškega škržaka v vseh tipih pridelave, tudi bio) pa ostaja škoda zmerna
- kake živalce, koruzni hrošč, pušpanova vešča..., škodo se da z nekaterimi ukrepi dovolj dobro omejiti.

Pri vseh teh stvareh je EU poskusila najprej z drastičnimi ukrepi, denimo uničenje celih plantaž s par okuženimi drevesi z hruševim ožigom. Širjenja to ni povsem zajezilo, bakterije se več nismo znebili.

Sicer pa pomislite, kako razdaljo lahko prepotuje organizem, če mu uspe kako uro preživeti v močnem vetru, ki vsakih par mesecev pihne nad Slovenijo.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Ali semena kaj razkužite, preden jih posejete?
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Novinka je napisal/a:
Ali semena kaj razkužite, preden jih posejete?

Priznam,da ne.Enostavno se ne spomnim in do zdaj niti ni bilo potrebe po tem.
Vsake sorte sejem 2 semena ,v platojčku je 24 sort,če sejem 3 platoje na enkrat je to 72 sort,to pomeni 72 lončkov in sama neroda kot sem bi vse pomešala ,v to sem prepričana.
Semen nisem fermentirala že vsaj 2 sezoni in več ali manj imam lastno seme,tako da predvidevam da ni okuženo.

Če pa dobro premislim,pa ne bi bilo slabo narediti vsaj 1 preizkus in recimo razkužiti en plato ,torej 24 sort in čez leto to spremljati._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Tudi jaz tega ne delam. Sem pa sedaj s pričo teh info o novem virusu pomislila, da morda na splošno to ne bi bilo slabo.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz zaradi velikega števila sort semen pred sejanjem ne razkužujem, paradižnikova semena pa vsa fermentiram, razen tistih s Paradajzmanije, ki jih samo posušim, a to sta dve, največ 3 sorte vsako leto.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne razkužujem, fermentiram pa dosledno vsa doma pobrana semena.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Razkužujem ravno ne, zadnji dve leti pa semena ( ne samo paradižnikov ) pred setvijo namakam v raztopini tega preparata: https://metrob.si/products/cirkon

( Se opravičujem za tole zastonj "reklamo". Če ni primerno, lahko tudi pobrišem )

Sicer pa ... s čim bi pravzaprav lahko razkuževali seme ?!
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Fermentiram da razkužujem ne. Razlog tiči v preveliki izbiri. Na žalost ali pa na srečo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V rastlinjaku je bilo na solatah polno uši in tripsov. Nekaj se jih je preseliko že tudi na sadike paradižnikov, ki so v lončkih. Te sem poškropila, sadike pa so preseljene v drug rastlinjak. Prvi rastlinjak je sedaj popolnoma izpraznjen, da se bo vanj posadilo paradižnike. A ker je v zemlji ostalo še polno škodljivcev iz solate, me zanima, s čim naj zalijem zemljo, da bi se jih znebila?
Odgovori