Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zimsko sejanje - Winter sowing

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V Gartlc škatli je veliko semena raznih solat.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Živa in Metuljc, hvala za odziv. Potem bo pa v torek problem rešen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pa je so zimsko sejanje po zlu. V cetrtek ponoči je pri nas snežilo, v petek tudi, v soboto je sneg še kar bil, zato sem paradiznik z balkona prestavila v kuhinjo na tla. Dva loncka sta vzklila. Danes zjutraj smo imeli minus 4, jutri bo tudi. Lahko dam ponovno ven, ko ne bo ponoči vec minus?_________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

jaz sem imela lani paradižnike ves čas zunaj. Nisem se nič obremenjevala, ker se nisem čisto nič zanašala nanje. Bili so namenjeni izključno poizkusu.

Letos imam glavnino posejano v lončkih zunaj (na enak način kot lani). Zaenkrat bolj klavrno kaže - nič življenja. No, danes me je vseeno razveselil en pelat, ki se je opogumil in pokazal zankico. V izogib popolni polmiji sem včeraj posejala pardižnike še na toplo..._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ker bodo maja preveliki, jih bom vseeno presadila, ko se bodo prijeli, pa dala čez en teden ven na balkon in pokrila. Ja, tudi jaz bom ponovno sejala, kar ni vzklilo. bolje metati stran, če ne bom uspela razdati kot biti brez njih.

brbr, hvala za izkušnjo._________________Lp, Živa
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz imam od sejanja naprej lončke vedno zunaj (pod njih dam neko podlago na beton - leseno desko ali plastično gajbico). Tako se vsaj ločijo zrnje od plev (~če je seme kalilo v neugodnih razmerah, bo tako utrjena rastlina lažje prenašala vse nadaljnje tegobe vremena itd.)

Se mi pa poraja eno vprašanje: če prav razumem, je pokazatelj za dovolj vlage kondenz (kapljice) na pokrovih lončkov. Se pravi absolutno nikoli ne škropimo po substratu, če so na pokrovih še vidne kapljice? Malo hecno sprašujem zato, ker me včasih panika daje, ker substrat "skupaj stopi" (= odstopi od sten lončka) in tako mislim, da je presuho. Vem, kontradiktorno glede na izkazano vlago na pokrovih._________________go with your instinct to live as you want
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Jaz pri zimskem sejanju že kar nekaj časa ne pokrivam več paradajzov. Sedaj sem jih presadila, a bi jih morala še vedno pokrivati, čeprav ni mraza?_________________Andreja
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Žlehtnoba je napisal/a:

Se mi pa poraja eno vprašanje: če prav razumem, je pokazatelj za dovolj vlage kondenz (kapljice) na pokrovih lončkov. Se pravi absolutno nikoli ne škropimo po substratu, če so na pokrovih še vidne kapljice? Malo hecno sprašujem zato, ker me včasih panika daje, ker substrat "skupaj stopi" (= odstopi od sten lončka) in tako mislim, da je presuho. Vem, kontradiktorno glede na izkazano vlago na pokrovih.

Poznam to. Vlaga ob vročini lahko tudi izpari in se vsa nabere na pokrovčku. Dodatno preverjam, če je kaj kapljic tudi na stenah lončka proti dnu. Zato vedno sejem v prozorne lončke. V neprozornih zapičiš ob strani zobotrebec. Ko ga izvlečeš, preveriš, če je oz. do kje je moker.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Aha, vzeto na znanje, hvala Wink_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje izkušnje s sejanjem v zaprte lončke.

Sejem v 1/2L lončke od kisle smetane, ki imajo pokrovček. Ko posejem (tako na toplem, kot zimsko sejanje), dobro zalijem, lonček zaprem z nepreluknjanim pokrovčkom in pustim pri miru. Na pokrovčku se nabera kondez, ki potem kaplja nazaj na zemljo. Ker je sistem zaprt, voda ne more iz lončka, zato ni potrebno nič zalivati. No, vsake toliko že malo odprem in preverim, kaj se dogaja.

Ko rastline zrastejo in se dotikajo pokrova, ga odstranim in lončke postavim v PVC vrečko, ki jo zgoraj zaprem z elastiko. Tako še vedno ohranjam stabilno mikro klimo za malde rastlinice. če je v tem času zunaj že pretoplo, čez dan vrečko odprem.

Moji zimsko sejani paradižniki proti pričakovanjem kar dobro kažejo. So pa različne sorte kalile zelo različno. Eni so že mali korenjaki, rastline Stupice imajo že popke, eni pa so šele nedolgo tega pokukali iz zemlje in imajo prve prave listke.
Moji so vseskozi zunaj (takoj, ko jih poseem, gredo ven), lle nekaj dni, ko je bilo nekaj stopinj pod ničlo, sem tiste, ki so že vzklili prestavljala na toplo).

Ko bom imela čas, podam bolj natančno poročilo..._________________naredimo svet lepši
Odgovori