Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Končno sem izkopala letošnji semenski krompir, tisti, ki izvira od Brbr, adora menda. Morala bi ga prej, a kaj ko je rasel v Škofji Loki, pa enkrat je bilo premokro za izkopavanje, drugič prevroče zame, tretjič pa so me opravki klicali drugam.
Gredica je bila povsem zaraščena, tako da se zemlja ni presušila, polži pa so bujno uspevali (no, na plevelu, ker cima je bila že rjava). Krompir je v takih razmerah začel malo gniti, tako da za čez zimo ne bo.
S tem sem zaključila svoj eksperiment pridelovanja krompirja iz semena. Vsaj do takrat, ko bom imela svoj vrt, ki bo bolj pri roki._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

brbr je napisal/a:
Sajenja krompirja pod seno se je nekoč domislil en Francoz (če se prav spomnim) ko mu je ostalo nekaj krompirja.

Sicer se tega, da je to prvi naredil en (čez komot ga ni) Francoz Wink , ne spomnim, je pa ostali potek takšne pridelave podrobno opisal agronom, doktor znanosti Pavao Kriškovič (Novi Vinodolski, 25. IX. 1908 – Zagreb, 5. III. 1991),
v knjigi Biološko pridelovanje hrane. Prevod knjige v slovenščino je izdala ČZP Kmečki glas, leta 1989. Gospod se je veliko ukvarjal z biološko pridelavo in si nabiral znanje po Evropi, največ v Franciji in Angliji.

Knjigo se še da dobiti recimo na Bolhi, in jo priporočam vsakomur, ki si želi pridelati hrano na čimbolj naraven način.

https://permakulturazatelebane.wordpress.com/novice-iz-gajinega-vrta/sajenje-pod-seno/

https://permakulturazatelebane.wordpress.com/2011/08/12/od-danes-dalje-se-mi-lahko-rece-da-sem-neumen-kmet-12-8-11/_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ali že kaj razmišljate o sajenju zgodnjega krompirja? Moj sosed na njivi ga misli saditi danes... Nekaj kmetov ga je sadilo že nekaj časa nazaj.

Ko sem preverila temperature, pa so še krepko pod priporočenih minimalno 8st, kaj še 10st... Je še za počakat, a ne?_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pred 1. aprilom zagotovo ne bom sadil.
Saj še lanskega nisem pojedel !!! Wink
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

V Novem mestu so imeli dva tedna nazaj zemljo v globini toplo 8 stopinj. So sadili krompir. Jaz ga nakaljujem na svetlem. Sedaj se je zemlja ohladila.

Če ga pokriješ s folijo, bo toplo._________________Lp, Živa
brbr

Eh, nič ne bom hitela. Moj se tudi nakaljuje na svetlem in bo šel v zemljo proti koncu marca - kot ponavadi._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem dal prejšnji teden nakaljevat krompir, nekateri v okolici pa so ga sadili na prosto ...
brbr

Jaz sem zgodnjega mislila sadit prejšnji teden, a sem se premislila (zaradi kratke ledene dobe sredi lkatere smo trenutno). Ga bom verjetno konec tega tedna.

Za ozimnico pa ga bom sadila na njivi, še malo kasneje._________________naredimo svet lepši
brbr

Zdaj se pa res pripravljam na sajenje krompirja. Sem ga malo pogledala, koliko ja že nakaljen in našla kar nekaj okuženega... Mamico jim vidim - krompir je semenski, tretiran z ne vem kakšnimi strupi in bolan!

Izgleda, da se bo treba resno lotit tudi vzgoje lastnega semenskega krompirja.

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Izgleda, da se bo treba resno lotit tudi vzgoje lastnega semenskega krompirja.[/url]
Ja, Brbr, takoj ko pridem na svojo zemljo, se tega spet lotim. Tako kot sem eksperimentirala nekaj let, ne gre, je premalo pogojev izpolnjenih. Potem pa z veseljem poleg še sto drugih stvari_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori