Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
-
- Kraj: Domžale
Pri meni se je tako razrasla, da jo bom letos prvič obrezal. Ima pa nikakve plodove par milimetrov velike, sumim da je to posledica tega, da ni samooplodna in da imam samo eno.
Naredil bom potaknjence, če mi rata, potem pa mogoče zamenjam s kom za kako drugo sorto da se malo oprašijo. Sosedje imajo večinoma samo ameriške borovnice, jaz pa tudi. Ta je edina ruskinja daleč naokoli izgleda.
Naredil bom potaknjence, če mi rata, potem pa mogoče zamenjam s kom za kako drugo sorto da se malo oprašijo. Sosedje imajo večinoma samo ameriške borovnice, jaz pa tudi. Ta je edina ruskinja daleč naokoli izgleda.
Kaj pravite pa na minus naslednji torek?
https://www.timeanddate.com/weather/slovenia/ljubljana/ext
Nam bo neslo sibirke letos?
https://www.timeanddate.com/weather/slovenia/ljubljana/ext
Nam bo neslo sibirke letos?
Mislil sem cvetove in opraševanje čmrljev čez dan, ker bodo tudi čez dan nizke temperature, in s tem letino. Nekaj so že sedaj opraševali, nekateri grmi pa še niso razvili cvetov in bodo ravno sedaj odprli cvetove. Cvetovi zdržijo celo -7°C, če sem dobro spomnim, ko sem bral pred leti, ali je pisalo -5°C, ne vem.
Tudi jaz berem -7 / -8.
In pridno gnojim z gnojilom za maline (cvet/plod).
Pri nas so letos na sibirkah poleg rednih obiskovalcev kar aktivne tudi čebele. Ne vem, a zato, ker so se jih navadile (opažam, da za vsako novo rastlinsko vrsto rabijo parlet) ali zato, ker so pač takšne temperature, da so v času cvetenja močno aktivne tudi že čebele.
In pridno gnojim z gnojilom za maline (cvet/plod).
Pri nas so letos na sibirkah poleg rednih obiskovalcev kar aktivne tudi čebele. Ne vem, a zato, ker so se jih navadile (opažam, da za vsako novo rastlinsko vrsto rabijo parlet) ali zato, ker so pač takšne temperature, da so v času cvetenja močno aktivne tudi že čebele.
crtj je napisal/a: | ||
Kaj pa imaš to zaene sorte, da šele zdaj? (Ali pa je toliko razlike med MS in Mozirjem) Pri nas je v cvetu vse razen Ice bear -- tudi cela serija Boreal. |
Jaz sem jih pa letos pognojil z gnojilom od Cvetala. Gnojilo, ki je za kakije, asimine, maline, itd. in sibirke... samo za drugo rundo po cvetenju mi ga je zmanjkalo in v dani situaciji izgleda, da zadruge še dolgo ne bodo odprte. Bom pa z uležanim kurjekom ali zajčjekom. Upam, da niso tako občutljive na kurjek, kot so ameriške.
Pismo, ko si nisem zapolnil imena vseh sort, ko sem sadil večino novih lani in sem označbe dal stran. Ameriške znam na pamet kje je katera, pri Sibirskih pa nisem bil tako pozoren in sem za večino pozabil katera je katera. Za Karino vem, ta je sedaj v cvetu in Indigo yum, ta je že prej odvrgel cvetove. Najstarejše so stare 6 let. Mislim, da je ena od teh najstarejših vmes Nimfa ali Aurora, nisem ziher, ta je šele sedaj začela odpirati cvetove. Pa ravno ta ima največ cvetov. Samo zdaj čmrljev ni nikjer, ker je premrzlo.
Sedaj jih imam 17 vse skupaj, 15 različnih sort. Sem pa v toplih dneh pred tem videl samo enega čmrlja vsak dan, da jih je obletaval. Je to normalno? Da ni več čmrljev? Ker so pa zraven slive posajene, ki je tudi sedaj cvetela, so jih pa tudi čebele malo obiskovale, ki so se na slivi zadrževale, tako da upam, da bo bolje kot mislim.
Večina ostalih je tri in dvoletnih, tako da še ni toliko gor kot na najstarejših, razen na triletni Karini oz. sedaj je v četrtem letu, lani sem jo posadil, ta je čisto polna cvetov. Ko bo velik grm bo očitno dajala veliko. Cel teden bo mrzlo, tako da kar se opraševanja tiče v mojih koncih, je to to. Razen, če si čas vzamem in malo poizkusim z vatno paličico sam.