Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Peka rženega kruha z drožmi
Dans sem prvič spekel kruh "brez gnetenja" s svežim kvasom (pol zavitka). Lepo je vzhajal (je imel 18h časa za to). Rezultat spodaj.
Na srednji sliki izgleda razpoka res brutalna, ampak bo že . Reže se lepo, se ne drobi, ostane skupaj. 60dag T1100 + 40 dag T500, pečena teža 1643 g. Pol ga dam v skrinjo, ker sicer bi pomoje splesnil._________________go with your instinct to live as you want
Na srednji sliki izgleda razpoka res brutalna, ampak bo že . Reže se lepo, se ne drobi, ostane skupaj. 60dag T1100 + 40 dag T500, pečena teža 1643 g. Pol ga dam v skrinjo, ker sicer bi pomoje splesnil._________________go with your instinct to live as you want
Čestitam!
Imaš prav, da ga daješ del v skrinjo. Domačemu kruhu ne dodajamo sredstev proti plesni, tale brez gnetenja se mi zdi, da je manj suh in zato še bolj podvržen plesni.
Moje droži iz bele moke (Farina univerzal) lepo napredujejo. Pokrila sem z gazo, da ja ujame čimveč kvasovk iz zraka. Tvorijo se mehurčki, diši po kvasu. Bi dala rženo, a vem, da bi ostale motil kisel priokus. Da bo kozarec poln bo trajalo še nekaj dni, a saj se ne mudi.
Imaš prav, da ga daješ del v skrinjo. Domačemu kruhu ne dodajamo sredstev proti plesni, tale brez gnetenja se mi zdi, da je manj suh in zato še bolj podvržen plesni.
Moje droži iz bele moke (Farina univerzal) lepo napredujejo. Pokrila sem z gazo, da ja ujame čimveč kvasovk iz zraka. Tvorijo se mehurčki, diši po kvasu. Bi dala rženo, a vem, da bi ostale motil kisel priokus. Da bo kozarec poln bo trajalo še nekaj dni, a saj se ne mudi.
Jaz sem pekla prejšnji teden v četrtek kruh z drožmi iz pire tip 700. Kisel, ker sem že po štirih dnevih delanja droži imela veliko droži in se mi je zdelo škoda zavreči. Sem testirala.
Je narasel, ampak je bil kisel. Še včeraj sem ga sama jedla, danes pa dala sušit za kure.
preostanek droži sem dala v hladilnik, v nedeljo nadaljevala z delanjem droži, lepe so tako brezglutenske kot glutenske. Ker so sedaj "zrele", jih bom imela v hladilniku. Eno žlico bom dala v skrinjo, če bi se mi v prihodnje kaj pokvarilo, da imam nastavek.
Kruh bom verjetno pekla konec tedna._________________Lp, Živa
Je narasel, ampak je bil kisel. Še včeraj sem ga sama jedla, danes pa dala sušit za kure.
preostanek droži sem dala v hladilnik, v nedeljo nadaljevala z delanjem droži, lepe so tako brezglutenske kot glutenske. Ker so sedaj "zrele", jih bom imela v hladilniku. Eno žlico bom dala v skrinjo, če bi se mi v prihodnje kaj pokvarilo, da imam nastavek.
Kruh bom verjetno pekla konec tedna._________________Lp, Živa
Lpmami, danes sem hotela poslikati luknjice, vse sem že lepo pripravila in potem ugotovila, da je telefon prazen... Slikam kasneje,
Žlehtnoba, čestitam. Če smem, bi ti svetovala naslednje:
- če želiš, da ima kruh bolj gladko površino, potem ga pred peko malo oblikuj, da bo površina ravna,
Glede obstojnosti: pri nas ostane svež cca 1 teden. na koncu je res bolj trd, a splesni nikoli.
Drugače pa je z mojim rženim kruhom. Ta je bolj moker in v poletnih mesecih rad splesni. A to se zgodi šele po kakšnem tednu.
Živa, jaz dam v nastavek za kruh največ 2 veliki žlici droži na 1/2kg moke, je dovolj, da lepo vzhaja in nikoli ni kisel.
Muha, koliko dni pa že vzgajaš droži in zakaj jih potrebuješ poln kozarec? Mojih matičnih droži je za dober prst v kozarcu za med._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba, čestitam. Če smem, bi ti svetovala naslednje:
- če želiš, da ima kruh bolj gladko površino, potem ga pred peko malo oblikuj, da bo površina ravna,
Glede obstojnosti: pri nas ostane svež cca 1 teden. na koncu je res bolj trd, a splesni nikoli.
Drugače pa je z mojim rženim kruhom. Ta je bolj moker in v poletnih mesecih rad splesni. A to se zgodi šele po kakšnem tednu.
Živa, jaz dam v nastavek za kruh največ 2 veliki žlici droži na 1/2kg moke, je dovolj, da lepo vzhaja in nikoli ni kisel.
Muha, koliko dni pa že vzgajaš droži in zakaj jih potrebuješ poln kozarec? Mojih matičnih droži je za dober prst v kozarcu za med._________________naredimo svet lepši
iz pol kg. Prejšnji četrtek sem delala poskusno, kot sem že napisala.
Ker so sedaj take droži, kot morajo biti, bom spekla konec tedna kruh. Včeraj sem namreč kar v kruhomatu spekla s kvasom. Vedno pečem iz pol kg, včasih iz 30 dag.
Sem pa dobila dober recept za brezglutenski kruh, če katera potrebuje (lpmami?):
150 g schar mix b, 50 g ajdove moke, 1 žlička nastavka, vode je 300 g (to moram še preveriti, pišem po spominu), sol. zgneteš, pustiš pol ure, daš peči. Prijateljica peče vsak dan ta kruh, ker so trije od štirih v družini celiakaši. Nič ne prepogiba, ne pušča nekaj ur vzhajati.
Vsaka kriza je za nekaj dobra.
Čaka me še izdelava rezancev (še blekov in širokih rezancev ter ribane kaše), ker so zmanjkali za juho (še jajcemat obisk me čaka, v teh tednih se sprazne v parih urah po napolnitvi). Te vedno delam sama in iz pirine moke. praktično ne kupujem druge moke, le za krofe namensko, ki sem jo uporabila letos prvič za butheljne in so bili mehki še par dni, dokler niso zmanjkali (pa tudi samo rumenjake sem uporabila)._________________Lp, Živa
Ker so sedaj take droži, kot morajo biti, bom spekla konec tedna kruh. Včeraj sem namreč kar v kruhomatu spekla s kvasom. Vedno pečem iz pol kg, včasih iz 30 dag.
Sem pa dobila dober recept za brezglutenski kruh, če katera potrebuje (lpmami?):
150 g schar mix b, 50 g ajdove moke, 1 žlička nastavka, vode je 300 g (to moram še preveriti, pišem po spominu), sol. zgneteš, pustiš pol ure, daš peči. Prijateljica peče vsak dan ta kruh, ker so trije od štirih v družini celiakaši. Nič ne prepogiba, ne pušča nekaj ur vzhajati.
Vsaka kriza je za nekaj dobra.
Čaka me še izdelava rezancev (še blekov in širokih rezancev ter ribane kaše), ker so zmanjkali za juho (še jajcemat obisk me čaka, v teh tednih se sprazne v parih urah po napolnitvi). Te vedno delam sama in iz pirine moke. praktično ne kupujem druge moke, le za krofe namensko, ki sem jo uporabila letos prvič za butheljne in so bili mehki še par dni, dokler niso zmanjkali (pa tudi samo rumenjake sem uporabila)._________________Lp, Živa