Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz jih bom glede temperature ujčkala tako, kot paradižnike. Po možnosti nič pod + 5 °C. Utrjevala jih bom prvič, upam, da bo uspešno. Vsa leta doslej mi je po sajenju na prosto močno junijsko sonce temeljito požgalo vse, kar je zraslo za okenskim steklom.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Letos bom po dolgih letih brez njih._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

@Pajo, če nimaš kaj za posadit, ti lahko jaz dam nekaj plodov.

@muha, ven bodo šli zjutraj pred službo, če bo vsaj +1, ob ustrezni napovedi seveda. Potem se itak hitro ogreje in se zemlja v loncu niti ne bo utegnila preveč ohladiti. Zvečer pa v vsakem primeru nazaj noter. Me pa mika, da bi poizkusno eno, ki že odganja kar potaknil na vrt in kup gnoja čez. Mogoče požene korenine. Saj kaj hujšega kot nič ne more bit Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Velja poskusiti, čeprav nisem optimistka.

Jaz sem jeseni po prvi zmrzali tla pri čajotah pokrila najprej s preostalim zelenjem, bil ga je zajeten kup. Čez sem pokrila kopreno in še črno folijo. Sedajle spomladi sem vse odkrila in odstranila. Vse korenine so bile gnile. Bilo jih je obilo in to močnih. Kar težko sem jih odtrgala, čeprav so že skoraj povsem propadle. Pri meni je torej prezimljanje korenin, četudi ob milih zimah, brez upa na zmago.
jozekuch

Odgovor Napisal/-a jozekuch »

Berem pa nisem povsem prepričan.
Čajote so pognale kaliče.
Nekatere 20 cm.
Kateri del gre v zemljo?

Kaj naredim s kaliči?
Odlomim?
Zasujem v zemljo?
Privežem na oporo?
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Jože, v zemljo gre del kalčka, kjer je kalič. Korenine so namreč na istem mestu kot zeleni poganjek. Kalič lahko odrežeš na kakšnih 15cm, oziroma nad prvim kolenom.

Jaz imam posajenih 6 čajot in kot kaže, so se vse prijele. Rastejo počasi, le ena je zdivjala in ima meter dolg poganjek. Mr. Green
pajo

Bicikel je napisal/a:
@Pajo, če nimaš kaj za posadit, ti lahko jaz dam nekaj plodov.

@muha, ven bodo šli zjutraj pred službo, če bo vsaj +1, ob ustrezni napovedi seveda. Potem se itak hitro ogreje in se zemlja v loncu niti ne bo utegnila preveč ohladiti. Zvečer pa v vsakem primeru nazaj noter. Me pa mika, da bi poizkusno eno, ki že odganja kar potaknil na vrt in kup gnoja čez. Mogoče požene korenine. Saj kaj hujšega kot nič ne more bit Wink

Nimam po pravici povem._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Pajo, škoda nisi prej povedal. Zdaj seveda ne hodim več v LJ. Lahko prišparam par plodov pa ob priliki dostavim. Seveda ne morem kaj obljubiti... Mogoče naredim poizkus z izrezano peško.
pajo

Bicikel je napisal/a:
Pajo, škoda nisi prej povedal. Zdaj seveda ne hodim več v LJ. Lahko prišparam par plodov pa ob priliki dostavim. Seveda ne morem kaj obljubiti... Mogoče naredim poizkus z izrezano peško.

Vem ja po toči zvoniti je prepotno. Sam bog ve kdaj se bomo lahko spet vrnili v normalno življenje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Topli dnevi in lanska je pognala iz korenine v vrtu. 3 lepi 5cm poganjki.
Odgrnil sem slamo, prekopal okolico, dodal eno kanto komposta iz lanskega konjskega gnoja in nazaj prekril s slamo. Upam, da ne bo preveč padla temperatura s to burjo, ki brije te dni.
Tudi jaz imam nekaj lanskih. Res, da so že dobro ovele, imajo pa lepe poganjke.
Še je čas za jih položit na zemljo.
Prevzem pri meni v Luciji, pustim pred vrati, osebni prevzem brez osebnega stika, po dogovoru.
Odgovori