Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Lp mami, bolj natancno, vodo zmesas s 20 g mletega indijskega trpotca, pustis, da nastane gosta zmes, ki malo nabrekne, želira. Potem dodaj zlicko nastavka, vse z moko in soljo zmesas, das v ogreto posodo. Nimam glinene, steklena s pokrovom je dobra. Da se hlebček ne prime, obilno pomokaj ali pa das na peki papir. Pece se pol ure pokrit in pol odkrit.
Pogumno in potocarka. Moj nastavek pridno dela._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

živa je napisal/a:
Lp mami, ... Pogumno in potocarka. Moj nastavek pridno dela.
Hm,kaj pa naj bi tole pomenilo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, izpolnjujem obljubo - takole izgledajo luknjice. Pristavila sem še kozarec z drožmi, ki "hibernirajo" v hladilniku. Od te količine jih za pripravo krušnega nastavka odvzamem cca 1/2. Jutri bom nastavila novo kruh in lahko poslikam cel postopek, če bi bil komu v pomoč...



Muha,
pri meni niso nikoli tako kipele. S časom sem ugotovila, da nastane boljši kruh, če so droži malo bolj čvrste in ne tako redke, kot po navadi svetujejo. Jaz tudi samo testo pripravljam malo bolj kompaktno, ker se mi zdi , da je bolj močno in se lepše dvigne ( če je premehko, je kruh bolj ploščat), pa še dosti lažje se ga oblikuje.

Živa, sem razmišljala, kaj bi bilo lahko vzrok, da je bil tvoj kruh kisel... Mogoče so bile droži preveč vzhajane._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

O, Brbr, kakšne lepe luknjice! Ja, kar objavi, tudi mene zanima._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zmenjeno in lep večer Wink_________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hvala, bom upošteval, čeprav... S čim manj gnetenja je oblikovanje malce omejeno, ni pa nemogoče, to je res Smile_________________go with your instinct to live as you want
Novinka
Prispevkov: 764
Pridružen: So Mar 01, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Tukaj Novinka. Dobesedno :-)

Lotila sem se delat starter iz moke in kefirja, kot opisano na spodnji povezavi, le da sem namesto ržene uporabila pšenično moko tipa 00.

Zmes je zelo gosta, v enem dnevu se je lepo dvignila. No, dodam žličko moke in premešam, vse skupaj v momentu "pade" dol. Sedaj, pol dneva kasneje je spet narasla, mehurčkov pa ni. Kaj mi je storiti? ::-)


https://www.220stopinjposevno.com/kefir--fermentirana-hrana/hitra-priprava-starterja-drozev-suhega-brezkvasnega-nastavka-za-brezkvasno-peko-kruha
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pusti pri miru do jutri...…….
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Lpmami, tablica doma sama po svoje piše, me ne uboga najbolje in kaj spregledam.

Včeraj sem spekla brezglutenski kruh po objavljenem receptu. odličen! Popolnoma drugega okusa kot s kvasom in nič kisel, ker tudi nastavek ni bil kisel, pač pa je lepo dišal. Res odličen okus kruha in verjetno bom vsega sama pojedla. Boljši polovici sem ga dala samo poskusit in je enakega mnenja. Zmes sem mešala kar s kavlji mikserja, ker je pacasta masa.

Konec tedna se lotim še navadnega kruha. Ker je nastavek v redu, sem ga dala v hladilnik, saj ga v tem trenutku ne potrebujem. Ravno tako bom dodala indijski trpotec v moko. Ker se težko zmelje v prah v strojčku za mletje kave, sem nabreknjenega v vodi kar dala v blender in se je veliko zmlelo. Nastala je želatinasta zadeva, kakršna mora biti.

Če kateri droži ne vzhajajo vsak dan, jih naj ponovno nahrani in pusti. Se bodo zbudile in začele delati._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Žlehtnoba, ne vem, kako gre priprava brez vzhajanja, a mogoče bi lahko poskusil tole: nekje na sredini vzhajanja bi testo zvrnil na desko(pult), površino testa malo poprašil z moko, potem testo prepognil čez polovico (jaz si pri tem pomagam s plastično lopatko) in potem z rokami - brez gnetenja, oblikoval hlebček, ki bi ga pustil naprej vzhajati.

Novinka,
tele droži s kefirjem ni potrebno negovati, ker že v štartu vsebujejo potrebne bakterije. Tako je krušni nastavek pripravljen že po nekaj urah in z njim lahko nato zamesiš kruh.
Čisto normalno je, da droži, ko jim dodaš moko, vodo in jih premešaš "padejo dol", a potem spet narastejo.

Mogoče tvoje droži s samo eno žličko moke niso dobile dovolj hrane in zato niso tako aktivne.

Ne vem, kakšno količino si nastavila. V tvoji povezavi piše, da 5 žlic kefirja in 5 žlic moke zadostuje za hlebec iz 500g moke.

Torej, če se v tvojih drožeh tudi danes ne dogaja nič posebnega, bi jaz dodala še kakšno žlico kefirja in žlico moke, pustila, da vzhaja in nato zamesila kruh._________________naredimo svet lepši
Odgovori