Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtno orodje

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Huh, prvič slišim. In kakšna naj bi bila korist uporabe bakrenega orodja ?
Bi takole na prvo žogo rekel, da je sam baker premehak za te namene ...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Preštihaš gredo za paradajz in plesen pobegne! Cool

Ko se je v zgodovini kultura z bakrenimi meči srečala s kulturo železnih mečev, je bakrena izginila ....._________________mfranc
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Vmes so bili še bronasti Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prisegam na kamenodobno orodje! Možu sem že naročila, naj pogrunta tehnologijo za masovno proizvodnjo, da bo pred časom, ko pride trend. Laughing

Premišljujemo, če so bakrena škropiva res ekološko primerna, po drugi strani pa naj bi vnašali baker v zemljo preko orodja. Če orodje res izloča toliko bakra, da bi recimo pregnal polže, računam, da se kaj hitro izrabi. Confused

Pri vsaki novosti najprej pogledam, kdo jo predstavlja. Proizvajalec ali morda plačani članki. Če je zadeva poceni, včasih vsaj sprobam, večinoma je brez reklamiranega učinka. Pri tako dragih pa testiranje prepuščam tistim, ki imajo več denarja . Wink

Od novih pogruntavščin pri orodju se je edinole nihajna motika izkazala, da res nudi to, kar so obetali. Pa še to sem kupila šele, ko jo je preizkusil in pohvalil zuf.
miha

Odgovor Napisal/-a miha »

tjesih je napisal/a:
Ali morda kdo uporablja bakreno motiko ali kakšno drugo bakreno orodje na vrtu? Kakšne so vaše izkušnje? Kje ste kupili orodje? Ja, res en cel kup vprašanj, vsakega nasveta bom vesela. ker je to orodje res precej drago. Hvala.

mora biti kar drago in neučinkovito če je iz bakra
če je jekleno in pobakreno tudi ne bo dolgo obstala bakrena plast
mogoče je orodje lepo na pogled, neke posebne koristi od njega ne bo
neka reklama celo pravi, da je baker dober za mikroorganizme. Baker je načeloma strupen in so ga v preteklosti ponekod uporabljali za uničevanje in preprečevanje rasti mikroorganizmov...
verjetno nov modni hit. izgleda lepo
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da je govor o tem orodju: https://www.ostijarej.com/
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, lepo orodje, nedvomno. Krasno za v kakšno vitrino !

Še vedno pa mi ni jasno, ali gre za baker ali za zlitino/bron - v osnovi zlitina bakra in kositra ?!

V enem stavkih piše tako, v naslednjem pa že drugače ...

Pa tudi kakšno drugo "cvetko" se da najti v tekstu.
Npr., da sta bakrov acetat in hidroksiacetat "še vedno primarni sestavni del mnogih FFS".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Iz enega od člankov:
Citiram:
Za izdelavo vrtnega orodja se ne uporablja čisti baker, temveč bronasta zlitina s približno 92 odstotki bakra, preostalo pa je kositer, ki da kovini trdnost, primerno za orodje.

Bronasto torej.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Nihajna naslednje generacije ima tudi bakrene kovice na nihajnem delu, menda naj bi ugodno vplivalo na zemljo... Je pa to res špasno orodje (sicer sem prvo sesul pa ne vem, a sem jaz grobijan al je (bila) pa zemlja v brazdah pregroba). Kakorkoli že, sem zadovoljen z njo (ta drugi še nič ni prišlo do živega). Si bom pa letos omislil še ori, pol bo pa to počasi to. Klasično lopato in motiko uporabljam samo še pri praznjenju kompostnika._________________go with your instinct to live as you want
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Lep pozdrav . Ali še koga zanima Ori? Rada bi se priključila skupinski na avi, morda se da dobiti kak popust? Lepo bodimo, Mil
Odgovori