Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

"V Koper po ivanovo grozdje

Na Primorsko se bolj kot po borovnice, ki uvožene iz okolice Maribora in Celja stanejo od 8 do 12 evrov, splača priti po ivanovo grozdje. Ribezu podobno jagodičevje, ki ga Primorci imenujejo po svetniku, ki praznuje ravno v času, ko sadež dozori, stane na tržnici od 6 do 8 evrov"

(slučajno naletel, slike ni -https://www.slovenskenovice.si/lifestyle/vrt-dom/primerjava-cen-za-jagodicevje-8-evrov-ali-vec )

Primorci, kaj je to? Ribes odoratum morda? Srbski/hrvaški viri dajejo misliti, da gre za običajen rdeči ribez, ne razumem pa, zakaj potem slovensko "ribezu podobno".

Članek je iz nekega julija.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Crtj, Jugoslavenski imenik bilja pozna to ime za Ribes rubrum, rdeči ribez.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanima me, če je tole siva jelša. Rastejo v mešanem gozdu, v svetlejšem delu blizu poti. V bližini je še precej mladih črnih jelš in čisto ob poti grmasto rastočih vrb. Deblo je izrazito svetlo sivo, gladko, ob vznožju največje razpokano.
Opazila sem jih samo na tem mestu, drugod po gozdu ne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Jelša, po moje, zagotovo ni, ker nimajo take oblike krošnje. Prej mi izgleda kot topol....
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se strinjam z BorutomL, lahko bi bila trepetlika, Populus tremula.
https://www.alamy.com/stock-photo/populus-tremula.html?page=2
Pa saj bo kmalu olistano, potem bo lažje natanko določiti.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ja, zelo svetlo sivo deblo imata beli topol in trepetlika, in to z zelo lepimi vzorčki (lenticele) v obliki diamanta (ali karo, če vam je ljubše Smile ). S sivo jelšo pa nimam ravno izkušenj iz prve roke, ampak glede na fotografije na internetu bi lahko bila.

Ekološko bi pa bolj šli v ta gozd topoli. Črne jelše so značilne za tla z visoko podtalnico, bolj stran od rek oz. niso (nujno) vezane na vodotoke. Značilne za nižine. Sive jelše so nasprotno najbolj značilne za obrečne gozdove v hribih, kjer grejo skupaj z lepo sivo vrbo (Salix eleagnos).

Me zelo zanima, kaj bo to, prosim poslikaj, ko bo kaj listov.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala vsem za pomoč. Seveda bom poslikala, ko se olistajo, ampak le od daleč, ker je tam spodaj divjaško robidovje.
P.S. Sem pa spet odprla svoje drevesno sveto pismo (beri: Naše drevesne vrste, M. Kotar, R. Brus) in si ogledovala topole, trepetliko in sivo jelšo. Me prav zanima, za katero od teh se bo izkazalo to drevo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Hej, katero drevo je tole?

Cvet je prav povsem zelen, nobenih drugih barv.

Čebele so strašno navdušene.

Hvala!

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takole podobno cveti tale čas pri nas javor. Iz cvetkov se bodo kasneje v grozdih naredili "helikopterčki". Saj veš verjetno, katere mislim.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Aha, to bi lahko bilo... Tile še napol zviti listi so res take primerne oblike. Bolj mi je po cvetenju znan acer negundo, ker ima bolj vpadljivo oblikovan cvet. Ampak ima smisel, kar praviš. Hvala!
Odgovori