Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2019

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole, česen je posušen, očiščen, stehtan in sortiran.
Dobrih 7,5 kg vse skupaj. Zelo zadovoljen. Upam samo, da se bo bolje skladiščil kot lansko leto.
V modri gajbici je sorta Gardos. V desnem, manjšem prekatu so česni od jesenskega sajenja.
Levo je pa spomladanska runda. So vidno večji, kot sem že omenil.

Z zeleno vrvico povezane glavice so najlepši primerki, ki jih bom uporabil za semenski material v novi sezoni.

.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lep pridelek, to bo zdravja pri hiši! Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

lpmami je napisal/a:

Žal se letos moj česen izredno slabo skladišči. Imam ga v isti kleti kot vsa leta. Precej se suši, "srajčke" strokov so prevelike, veliko je rjavkastih, s spremenjenim vonjem. Kar nekaj sem ga zavrgla. Mogoče mu je škodovalo letošnje mokro poletje, čeprav sem ga pospravila suhega.

Tudi moj nakazuje, da se bo slabše skladiščil. Predvsem večje glavice, manjše se bolje držijo. Zavreči mi sicer ni bilo treba še nobenega, a nekateri stroki dobivajo "trdo" rjavo skorjo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri meni ni z manjšimi skoraj nič bolje, pa sem nekaj strokov sadila spomladi ravno zato, ker se je spomladanski, sicer drobnejši, vedno dobro skladiščil.
Rjavkasto "skorjo" dobivajo posamezni stroki v glavici, nekateri pa tudi rjav stržen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Kater česen bi to bil. Dobila sem eno glavico lepega debelega .česna. Okoli
stržena je 12 strokov samo v eni vrsti. Strok ima lupino rdečkasto in trdo. tri stroke smo že pojedli, ostalo bo pa za sajenje spomladi, saj danes pada sneg.
Prosim kateri česen .bi to bil.

Hvala za odgovor Ana
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ana, takih česnov je kar nekaj. Zato bo identifikacija verjetno nemogoča._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz opažam, da se na posameznih strokih pojavljajo takšne "kraste". Večinoma je ta pojav pri sorti Gardos.

Pri ( jesenski ) sorti Gardacho sem pred dnevi opazil prve, majhne kalčke.

Garcua in Kraški se zaenkrat še dobro držita.
Nasploh sem s skladiščenjem bolj zadovoljen kot lani, ko sem že decembra moral kar nekaj zavreči.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

pri nas se tudi kaže ta bolezen, od česa pride to?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

muha je napisal/a:
- poskus, ali nekatere zarodne čebulice česenčka prespijo celo sezono in vzklijejo šele naslednjo jesen.

Današnji povzetek :
predlani posejano/posajeno 275 zarodnih čebulčkov
prvo leto vzklilo 219 pobrano 144
letos (drugo leto) vzklilo 49.

Mislim, da jih bom pobirala tudi še naslednje leto.

Tale česen iz zarodnih čebulčkov je zares hecna zadeva. Nekaj jih je pognalo tudi še tam, kjer sem zarodne čebulčke sadila na jesen pred 3. leti. Surprised
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tudi sam se lahko pohvalim - prav vsi so pokukali na plano. Če je bila lanska bera zgolj testnega značaja, gre letos zares. Količina je več kot podvojena! Govorimo o sila simpatični številki 47 Mr. Green_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori