Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mentha - meta

Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz imam ene 5 vrst mete. Če kdo želi, lahko pride in si jih nabere. Sedaj tudi za čaj, ali pa sadike.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

a je to ta prava maroška meta:
slika1
slika2
slika3

to pri meni raste, vendar ni tako okusen čaj, kot sem ga pil iz ta prave maroške mete. Saj vem, faktorji kot so klima in zemlja, ampak niti približno ni tako dobra.
Je pa najhitrejša v rasti, švicarska, poprova in ene ostale mete še kar spijo Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

To, kar sem imela kot maroško meto, je imelo precej bolj nežne, tanke liste.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enako, kot piše metuljc. Pri meni maroška še kar lepo spi. Izgleda pa takole. Manjši, redkejši in ožji listi, steblo hitro oleseni.
metuljc

Tocno takšno sem mislila.
laksikon

kaj pa so mi potem prodali? Ta pa se je tako hitro zbudila in raste kot nora. Ker ni okusna bi jo rad odstranil. Razširila se je ohoho. Mogoče kakšna ideja?
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Motiko v roke in agresivno izkopavanje.
Smile
Ker ne gre prav globoko, se jo načeloma kar uspešno odstrani.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
laksikon

vzel sem vile za prekopavanje in šel lepo počasi ter vse korenine, kar sem videl tudi odstranil. Razrasla se je na cca. 5m2, noro invazivna, prerasla še meliso. Bom moral ponovit, saj sem še kaj spregledal.
Brinca

Odgovor Napisal/-a Brinca »

Živjo,
A kdo pozna polaj ali poleglo meto - Mentha pulegium?
Zanima me, kako se jo lahko loči od drugih met? Recimo zelena meta - M. Spicata, ker imata obe menda spermint vonj in na netu kaksnega detajlnega opisa ne najdem (steblo, listi, prilisti, cvetovi,...) ki bi mi pomagal določit, kaj imam na vrtu. Sadikco sem namreč vzgojila iz ene vejice, ker mi je fejst dišala. Ne vem pa kaj je in menda je tale polegla meta v določenih primerih škodljiva - abortivna, pa ne želim komu škodit. Je kakšen zanesljiv znak, da gre za zeleno meto in ne za poleglo? Hvala Smile
metuljc

Fotografiraj, sploh v fazi cvetenja, pa bomo prepoznali.
Odgovori