Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nerium oleander - oleander

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

voda je napisal/a:
grmi dvojnih cvetov pa nimajo tega omamnega vonja.

Seveda dišijo, po vaniliji in močan vonj imajo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pika je napisal/a:
voda je napisal/a:
grmi dvojnih cvetov pa nimajo tega omamnega vonja.

Seveda dišijo, po vaniliji in močan vonj imajo.

Se strinjam. Rožnati polnocvetni omamno dišijo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hja izgleda, da nisem povsod tiščala nos. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Sem prebrala stare poste in si nekoliko pomagala, ampak bi vseeno vprašala:
za letošnje pomladansko obrezovanje zunaj rastečega oleandra - ali je že prepozno/ kaj svetujete? Hvala! (pri prijateljih se pripravljamo na delovno akcijo)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kate na prejšnji strani sem opisala kdaj iz zakaj takrat in takrat obrezujš oleander, ker boste obrezovali sedaj bodo cvetovi nekoliko kasneje. lpvoda

PS: nisem noben strokovnjak za oleandre, a napisala sem to kaj sem prebrala o vzgoji in nekaj malega izkušenj imam. v vsakem primeru ne fališ. saj je tudi grm brez cvetja lep. zelo je trpežen in prenese marsikaj - samo ne dalj časa hudega mraza in zmrzali.

še nekaj bi dodala pri prejšnji razlagi zakaj takrat in takrat: zato ker se ne obrezujejo vršički ampak se poseže nižje v grmovje in odreže veja katera se bo čez leto razvejala in na vršičkih cvetela. s tem zgostiš grm in dobiš več cvetov. če grmu obrezuješ samo vrhove (vršičke) je v spodnjem delu redek, gol, prazen a zgornje veje se povesijo. takoj po cvetenju pa je, enako kot pri španskem bezgu, dobro odrezati suhe cvetve kateri še niso odpadli a pri tem popaziti na speči popek kateri bo pognal novo vejico in nove cvetove že v isti rastni sezoni._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
kate

Ja, hvala. Saj sem tudi nekoliko po spletu pobrskala in navodila so bila v skladu s tvojimi.
Samo smo že lani izpustili obrezovanje in ne bi želeli, da nam popolnoma uide izpod nadzora. Tako, da pomembna podatka:
- ne moremo kej blazno falit
- ne obrezujemo zgolj vršičkov.

P.S.: španskega bezga ne maram, tako da sem pri njem kar radikalna (pa mu nič ne naškodi). Laughing
kate

Imam še eno vprašanje. Embarassed Sem spustila eno druženje in priliko za poizvedbe, prihodnje pa je vseeno daleč. Very Happy
Skratka, poleg oleandra je zazevala praznina, ker je soseda (rastlina) morala iti ven. Kaj svetujete zasaditi poleg. Oziroma, ali bi bila ta zaplata lahko primerna za vzgojo sezonskih začimbnic (sprašujem zaradi strupenosti oleandra in njegove bližine).
Hvala za pomoč!
metuljc

Brez skrbi, strupenost se ne prenaša. Le posadi.
Lukež6

Odgovor Napisal/-a Lukež6 »

Pozdravljeni! Se pravi, kakor se prebral v prejsnem postu, zemlja kjer je rastel oleander, ni strupena oz skodljiva za druge rastline?
Npr. Da bi hotel v zemljo oz, del vrta kjer so zdaj 10 let rastli oleandri, posaditi trte ne bi bilo težav v njihovi rasti? Lp
metuljc

Ne.
Odgovori