Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2020

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tisto zgoraj glede muhe (Pušenjak) me malo skrbi, saj sem česen pokril šele prejšnji teden. Rolling Eyes

No, pred pokrivanjem je sicer vse izgledalo ok. da premislim_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha odlaga jajčeca ob vznožju rastline, mislim, da tik nad zemljo. Zato je pomembno, da zalijemo spodnji del rastline. Od začetka zalijem dva, tri dni zapored. Vsako rastlino pošteno polijem (recimo 1/2L - 1L pripravka ), predvsem. Zalivam predsem spodnji del, da se tekočina ujame v pazduhe listov. Potem do srede maja zalijem še enkrat vsak teden.
Prepričana sem, da pomaga. Opazila sem, da ličinke potemnijo in so ploščate. Izgledajo kot da bi bile posušeme ali požgane._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Meni je lansko pokrivanje s kopreno proti čebulni muhi učinkovalo. Tri koprene sva dala, obtežila, nikjer nobene luknjice.
letos sem kupila protiinsektno mrežo. Je boljša, ker je ne odpihne, saj ima mini luknjice. tudi draga, ravno toliko me stane, če vsako leto kupim eno kopreno (ker ima ta mreža 10 - 12 let garancije): 4 x 10 m sem vzela. Kupila bom še eno, za zelje. Je ne odpihne, vidi se skoznjo, škropiš lahko, ne da bi odkril...

Očitno bo treba skupaj saditi zelje, čebulo, česen, por, pa še korenje bi bilo super, da je pokrito, potem je pa skoraj pol njive pod mrežo, samo razhudniki in stročnice odpadejo, pa še grah bi bilo dobro pokriti. Ampak bolje pokrivanje kot insekticidi._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

živa, kje si dobila mrežo tvojo proti insektom? Že dolgo jo iščem pa nikjer ne najdem take, ki bi po dimenzijah ustrezala za vrt. V glavnem imajo samo tiste za okna.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Lansko leto sem jo kupil v kmetijski zadrugi v Vodicah.
živa

Muha, protiinsektne mreže prodajata Profarm in Predikat. Po internetu naročim in plačam vnaprej, samo dostavijo. Različne širine in dolžine, vzela sem 4 x 10 m, pa je ravno prav za čebulo. Za zelje moram še kupiti. Je tudi to treba dobro zadelati, da ni nobene luknjice pri tleh, kjer zleze noter._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

živa, hvala.

Domnevam, da je pod to mrežo poleti manj vroče? Ravno to je razlog, da bi kopreno zamenjala z mrežo.
živa

Ne vem, letos imam prvič. Ker je mrežasta, ima mini kvadratne luknje, se vse vidi noter, ne odpihne je, sigurno je tudi manj vroče pod njo. Vem pa ne, ne morem podpreti z dokazi. Če mi ne bodo zelja škodljivci požrli, bo vredno._________________Lp, Živa
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz sem pa včeraj odkril česen in videt ni, da bi mu kaj manjkalo. So pa stebla ena debelejša, druga švohnejša... No, če bojo vsi zdravi, bom vesel kot radio Smile_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Poskusno letos gojim nekaj (mislim, da 9) rastlin česna iz vasi Studor. Včeraj sem opazila, da je nastavil pske. Tudi sicer izgleda, da je bolj zgodna sorta, saj mu spodnji listi že rumenijo (upam, da ni kaj drugega)._________________naredimo svet lepši
Odgovori