Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vzpenjavke in popenjavke

Moderator: Melona

Odgovori
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Climberjev in ramblerjev sem se kar malo bala, ker nisem vedela kako naj jih umestim v vrt, ker je prostor raven, brez naravnih in umetnih ograd.

Sedaj sem naročila tele:
Indigoletta
Donau
Dancing Queen
Eden Rose
Aloha
Dr.W van Fleet

Sedaj pa vas prosim za pomoč. Parcelo vidite v mojem rožniku, kam in kako bi ve umestile zgoraj naštete, ter kako bi jih negovale? Ograje nimam nobene tako, da tak način vzgoje odpade.

Včeč so mi taki cvetoči stebri, sem jih videla v enem postu od Garden-je v temni Vrtnice doma in po svetu vendar sedaj ne najdem slike.

Ali bi to šlo z zgoraj omenjenimi?

Sama sem mislila, da bi mogoče vsaki vrtnici namenila oporo obeliks ali kako se to že imenuje, tako da so štiri navpične palice, zgoraj zdužene skupaj spodaj pa povezane z obročem - kovinska konstrukcuja.

A bi to funkcioniralo, se da veje toliko upogibat,i da jih ovijem okrog teh palic nekaj podobnega sem videla zgoraj v tej temi, skica, ki jo je priložila Garden-ja mislim da je druga v tej temi?
TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Ni se jih treba bati, le spoznati jih moraš Laughing
Climberji imajo ponavadi debelejše in bolj toge veje, ki jih težko ovijaš okrog kola, zato so bolj primerni za razpeljevanje po mreži v obliki pahljače,ali loku,ali ob zidu,v tvojem primeru boš morala pač nabaviti nek lok ali dati narediti kovinsko konstrukcijo-vse to si lahko ogledaš v mojem rožniku- in en tak primer z debelimi vejami je Eden rose.
Ramblerji so pa idealni za ovijanje okrog kola,ker imajo tanjše in zato tudi bolj številne veje,pa tudi bolj hitro rastoči so-v treh letih imaš že kar konkreten primerek-razen nekaterih, ki so malo manjši,npr Little rambler.
Take velike primerke ramblerjev lahko postaviš okrog in okrog parcele in dobila boš eno naravno mejo Wink ,ali pa v sredino vsake grede,okrog pa nekaj nižjega,skratka, pri tolikem prostoru si lahko privoščiš Smile
Prvo leto ne boš še rabila vseh teh opor in kolov,samo nekaj začasnega in boš sproti videla kaj bi bilo bolj primerno Wink
Isaan

Ta ideja z rablerji okorog in okrog mi je zamiva. Do novebra bom že splanirala, da mi potem ne bo treba nasednje leto spreminjati in presajati.

Za tiste, ki sem jih naročila mi je pisalo, če se prav spomnem pri vsakem climbing, a je kaj ramblerjev vmes ali so sami climerji. Dr. W van Fleet naj bi bil rambler ali ne?
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Isaan, kadar pri vrtnici piše zraven Clb se to ne nanaša na razlikovanje med climberjem ali ramblerjem ampak na to, da je to sport grmaste variante, ki se je potegnil v, večinoma, climber - vzpenjalko.
Torej če zraven ne piše Clb, to ne pomeni, da je vrtnica grmasta.

Recimo:
Cecile Brunner je grmasta varianta, Cecile Brunner Clb pa je njen sport, ki je vzpenjav.
American Pillar pa je vzpenjava sorta brez da bi zraven imela dodatek Clb, ker je kot taka že bila vzgojena.

Vzpenjalke so tiste, ki imajo toge veje in lahko tudi večkrat cvetijo, popenjalke (ramblerji) pa so praviloma enkrat cvetoči. Šele zadnja desetletja so požlahtnili take, ki pocvitajo.

Dr. Walter van Fleet je vzpenjalka, climber. Enkrat cvetoča.
Njen sport, New Dawn, pa ponavlja cvetenje. V ostalem sta identični._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Isaan

Garden-ja hvala, super si mi razložila, ker jaz sem mislila, da, če piše clg je climber Embarassed

Bi morala priti k tebi za nekaj časa v šolo
Very Happy
Garden-ja

Isaan, če boš tako pridna še naprej, boš v par mesecih že strokovnjakinja brez posebne šole. Laughing_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Isaan

Na to lahko odgovorim samo tole Very Happy , hkrati pa pravim, hvala bogu, da imamo Garden-jo, ki zapolni vrzeli v znanju takoj, ko se pojavijo.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ivipiči mi je prijazno doniral eno sadiko njegove prekrasne Blau Magente. Kolikor vidim, je vrtnica očitno cel dan na soncu. Me pa zanima, koliko let je ta vrtnicaže stara, da je tako ogromna? Kako se obrezuje in kdaj? Očitno se veje vodijo pahljačasto na vse strani? A za to vrtnico tudi velja, da se vsaj vsake 3 leta izrežejo stare veje?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Tudi jaz sem še bolj nova v svetu climberjev in ramblerjev. Danes smo imeli prvo pošteno obrezovanje. Še enkrat sem prebrala te poste in če sem prav razumela, cvetijo vrtnice tudi iz tercialnih poganjkov.

Torej, pri meni je nekaj glavnih vej, premalo, da bi z upogibanjem zapolnila ves prostor, ki sem jim ga namenila. Zato so speljane navzgor, sekundarne veje pa nato vodoravno ob žici. Cvetele bi naj iz tercialnih poganjkov, torej iz sekundarnih vej navzgor. Štima?_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Garden-ja

Ehm, ehm... ne vem, če bo uspelo. Ker kolikor jaz razumem, se limfa pretaka po teh primarnih in če si jih speljala naravnost navzgor, bo butnila navzgor in šla bolj malo desno in levo v sekundarne._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Odgovori