Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Eni lepo vijolično sadikico, mogoče celo dve, neke kapusnice sem lani dobila na Gartlcu. Ena je propadla, druga pa životarila do jeseni, ko je drugo počasi propadlo ali je bilo pobrano,ta je pa oživela in je bila vso jesen in zimo okras vrtu.
Zdaj ima popke in je takale:

Listi so sočni, krhki in sem jih porezala za kosilo.
Ampak - kaj mi sploh raste na vrtu?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tajana je lani prinesla te sadike, meni tudi 2 cvetita in ju bom pustila za seme. Ne bo napak, ce recem, da je to kapus, ker je to ime za cel rod Brassica. Detajlno bo povedala pa tajana. Embarassed
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Pozdravljeni, mene pa zanima, kaj je tole za ena zel:

Letos sem jo prvič ugledal... Embarassed_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ena od Geranij - smrdljička ? Rada se pojavi v polsenci.Nazadnje urejal/a muha 22 Apr 2020 10:46; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni se pa ne zdi, da bi bila smrdljička, Geranium robertianum. Sicer temu rodu slovensko recemo krvomočnica.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Mogoče pa res ni. Na prvi pogled mi je izgledala enaka, v detajle pa ne več.

Žlehtnoba, posvaljkaj jo med prsti. Če je smrdlljička, ima močan vonj, ki je značilen za vse pri meni rastoče geranije - krvomočnice.
Žlehtnoba

Super, hvala, bom poročal. Sicer se tole letos pojavlja na nekaj mojih gredicah (ne čisto vseh) - od kod jhe prišlo, mi ni znano. Lahko, da je kak ptič zanesel, samo spet vprašanje, ker se pojavlja na več mestih. No, bom popoldne med prsti strl pa da vidim, ali bojo moje nosnice napadene ali pobožane Smile

Mogoče še tole: Vrt je praktično do poznega popoldneva obsijan s soncem._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Še ena možnost: navadni čapljevec - Erodium cicutarium

Metuljc: kaj se tebi zdi, bi bil?
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Krvomočnica ni, ker vse, ki jih pozam, nimajo tako deljenih listov.
Erodium ima zelo podobne liste, a se mi zdijo, glede na razpoložljive slike, bolj robustni in bolj zeleni.
Super bi bilo počakat do cvetenja, pa bo potem bolj jasno.
Zanimiv primer. Very Happy
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Žlehtnoba

No, tule še iz drugega zornega kota:

Sem jo zmlel med prsti, pa ni nič zaudarjalo; pač, nek nedoločen vonj sveže zeli. Bom res eno osamil in počakal, da zacveti, če sploh. To mi raste prosto po nekaterih gredicah, med solato... Korenine pa niso prav globoke (kot npr. pri osatu)._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori