Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Katera rastlina je to?

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Saj drugo štima, na kikse sem pa že opozorila, da ne bo koga zavedlo. Celo dobrodošlo se mi zdi, da se zavemo, da je vsako trditev iz interneta dobro preveriti še na drugih mestih.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Morda kdo ve, za katero divjo rastlino gre? Raste na pustem svetu, spominja ne na korenje / peteršilj.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kobulnice so, razen redkih izjem, težavne za dolocanje. In tole je kobulnica, sorodnica peteršilja. Morda jo greeny prepozna.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Krebuljica? Zdi se mi podobna, sem jo imela, roke v ogenj pa ne bi dala.
metuljc

Dvomim, krebuljica ima dosti nežnejše liste, drugače narezljane.
Pogosto so določevalni znaki pri kobulnicah vezani na zrele plodove, njih prereze, uporabo lupe,...…
Se bom kar lepo vzdržala kaj bolj natančne določitve.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tega je tudi pri nas polno na suhih peščenih rebreh. Tudi med siljem. Tako bolj suho, trdo listje ima, kajne?

Predvidevala sem, da bom rastlino morda našla na "Rastlinah kamniškega vrha", ali na Zaplana.net, a je nisem nikjer. Prepričana sem, da raste na obeh koncih, le da ne vem, kako cveti. Morda nič kaj opazno in so jo zato spregledali?
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kot je napisala metuljc, je nemogoče reči zagotovo. Kobulnic večina ne mara za določanje Smile . Mene spominja na Peucedanum oreoselinum - gorski silj (ki ni omejen na gore), taka manjša kobulnica, značilna predvsem za travnike v bližini gozda (prvi znaki zaraščanja). Za to vrsto je značilno, da listi, gledano od strani, po dolžini izgledajo nalomljeni (glej tule). Ampak to je samo ugibanje, lahko je povsem kaj drugega ...
Novinka

Najlepša hvala vsem za mnenje.

Greeny: mislim, da si zadel! Tako po fotografij, kot po opisu: gre za travnik, ki je opuščen in se vedno bolj zarašča, to rastlino pa sem fotografirala praktično ob cesti.
metuljc

Novinka, fotografiraj, ko bo cvetela in ko bodo plodovi, mogoče bo možno reči kaj več in bolj zanesljivo.
Novinka

metuljc: bom.

Je ne bom uporabljala, samo zanimalo me je, za katero rastlino gre.
Odgovori