Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Volno sem dala v rastlinjak nekaj let nazaj.
Nekje smo jo položili 20 cm debeline in čez zagrnili malo zemlje.
Kumare so izredno dobro obrodile,se spomnim da so bili listi večji kot pri bučah,pri plodovih ni bilo tako veliko razlike v velikosti.

Volna se je v letu dni popolnoma razgradila._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Poleg že zgoraj omenjenega sem jaz surovo volno zelo uspešno uporabila za novo gredo gibanico na travniški površini. Dala sem volno, nato malo zemlje, na debelo odrez žive meje. Sadila sem v "odprtine" ki sem jih naredila sproti in nasula še malo komposta in dobro zalila. Izkazala se je izredno dobro._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Imam en "strašno dober načrt za zastirko" Wink .

Pod pogojem, da se da volna dobro razcufati? Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kot zastirka se meni volna ni dobro obnesla. Padavine je popila in jih oddala nazaj v zrak, namesto v zemljo.
mfranc

Mah, imam idejo, da bi zmešal skupaj sekance in volno. Moram na grede plodovk dati kar zajetno debelino zastirke; pomeni nekih 5 cm in več.

Sekanci so izgleda najcenejša organska zastirka glede na težo, poleg mulč lubja. Vendar bi se pod streho pet cm take zastirke slabo kompostiralo, prhnelo; pa še rastlinam bi kradla dušik. Videl pa sem, da vsebuje res kar precej dušika in solata odlično uspeva.

Variantno bi kupil drag filc iz ovčje volne , in na njega nasul sekance._________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

mfranc je napisal/a:
Variantno bi kupil drag filc iz ovčje volne , in na njega nasul sekance.
Jaz kot "naravna filcarka" bi bila pri tem zelo previdna.Ni rečeno, da tudi naravne volne industrijsko ne filcajo s kakimi kemikalijami, ki se vse ne izperejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Volno kot zastirko uporabim na gredi samo cez zimo. Potem jo odstranim in gredo zastrem s kompostom in po vrhu travno odkos in listje._________________CARPE DIEM
mfranc

Lpmami, predlani sem imel namenski, kao bio ovčji filc, se mi zdi da tale https://www.soven.si/proizvodi/volneni-filc-za-vrtnarstvo/zastirka/ 4x1m. V bistvu zadovoljen z rastnim učinkom; samo kot protiplevelna zaščita pa je bil en velik revež. "Puščal je kot siromakova streha" Wink - vse je prilezlo skozi.

Tajana, kako pa pripraviš volno za zastirko?

Tale Soven zgoraj ponuja tudi volnene kosmiče za mešanje z zemljo. Zanimivo, jih moram malo poklicati .... Rolling Eyes_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če bo vse po sreči, dobim jutri 3 vreče volne (frizerski saloni za ovce so spet odprti). Namen jo imam položiti med vrste krompirja na njvi. Zdaj je zemlja dobro namočena in upam, da bo volna zadrževala to vlago, pa še malo nahranila krompirčke.

Če je bo kaj ostalo, pa jo bom položila čez robove grede na vrtu, kjer bi se rada znebila regačice. Na enem koncu mi je to z volno že uspelo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

brbr je napisal/a:
Če je bo kaj ostalo, pa jo bom položila čez robove grede na vrtu, kjer bi se rada znebila regačice. Na enem koncu mi je to z volno že uspelo.
A res? Kako na debelo si jo pa položila?
Zdaj je zemlja gotovo primerno zalita, mogoče bi jo le pustila, da se še malo pregreje po teh ledenih možeh._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori