Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pekan oreh - Carya illinoiensis

vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

sreco je napisal/a:
A ima kdo že plodove pekanov? Pri nas zaenkrat pridelujemo samo listje Smile

Srečo.
Pa si me podkuril glede PEKAN OREHA.
Nakup pred 12 leti v drevesnici ----- (štej črtice).
Še sedaj imam v arhivu njihov list z izpisom AVTOFERTILE, torej samooploden, ali daleč od tega v vseh letih. To zimo ga čaka presenečenje- STIHL. Pa da ne govorimo samo o PEKANU. Cherrykose, Sussincoco, Birincocco in podobni stvori, pa sem bil opozorjen o nesposobnosti vzgoje. Kmalu me bodo učili o vzgoji Feijoj, katere imam stare okrog skoraj 30 let.Letošnji izplen Caa 60 kg na dveh drevesih !!!!!!
Naj vsakdo ob prodaji razloži kupcu opraševalno verigo in jamči z informacijo ob nakupu in vračilu nakupa ob dodatnih stroških vzgoje.

lp. Vinkoz
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Vinko, pri meni je enaka zgodba. Še vedno pa gojim upanje, ker sem naknadno posadil še shoshoni. Bom javil, če kdaj pridemo naprej od listja Smile

S papeževo marelico isto ni bilo nič, sem precepil na marelico. Strinjam se, da bi morali prodajalci bolj resno pristopiti k prodaji in imeti več znanja. Ko sem pred leti kupoval sadiko samo ene marelice, so mi prodali samoneoplodno, kar je pri marelicah že kar težko Laughing
sreco

Je komu že rodil? Naša imata letos oba obojne cvetove. Morda pa bo kaj?
G-Yamline-R

Odgovor Napisal/-a G-Yamline-R »

Vidim da tukaj ni bil nihče že kake 3 leta. Kljub temu bi kar tule nadaljevala.

Ko tukaj berem, me je bilo kar malce strah, da ne bom dočakala pekani plodov. Ampak šele etos spomladi sem kupila sadike pekani oreha v drevesnici Bilje in sicer sorte : Kiowa, Shoshoni in CapeFear.
Rada bi se pohvalila, da me je CapeFear že prijetno presenetil, saj ima že nastavke za plodove, čeprav jih bo najbrž odvrgel, saj je komaj 2 leti star.
Pogled : https://www.facebook.com/photo/?fbid=3378295815524987&set=pcb.3378288495525719
Ostala dva pa zaenkrat zelo lepo rasteta še brez nastavkov za plodove.

Sem jih pa posadila v gozdne jase in jih izdatno pognojila ob sajenju ter jih potem še dognojevala vse do tega meseca. Kljub temu, da naj bi bil odporen na škodljivce in bolezni sem ga preventivno škropila in pregledovala, saj je imel kar nekaj grizočih insektov. Okolje pa mu očitno zelo paše - seveda ga je bilo potrebno zaščititi pred divjadjo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mislim, da je včasih zgodnji nastavek plodov tudi na nek način indikator stresa, v smislu, karikiram, ojej težke razmere, propadli bomo, dajmo se razmnožit dokler še gre - tako sem že parkrat opazil pri raznih drevesnih sadikah. Nazadnje pri klasičnem orehu, od katerega sta dve mladi sadiki recimo da kultivirani, ena pa je v režimu tu imaš travnik in se znajdi, nakar ravno ona veselo nastavlja orehe (ki jih potrgam).
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

sreco je napisal/a:
Je komu že rodil? Naša imata letos oba obojne cvetove. Morda pa bo kaj?

sreco, kako kaže, bo?
sreco

Mravlja, za sedaj izgleda OK. Napram navadnim orehom se zelo počasi debelijo. Sedaj imajo plodiči slabe 3 cm.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

sreco, hvala ti.
primoz1

Odgovor Napisal/-a primoz1 »

Zdravo,

kaj je komu že uspelo pridelati pekane? Me mika, da bi posadil dve drevesi. Je pa lokacija na okoli 900 m n.v., tako da morda podnebje ne bo najbolj primerno za njih.
sreco

Rodijo. Rabi zelo dolgo, da dozori. Na 85 mnv letos šele sedaj.
Odgovori