Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

Odgovori
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

Daniel R je napisal/a:
Je sposoben plezanja, samo ne z viticam (ker jih nima) ampak se ovija okoli tanjših vej. Ta kol je predebel in se ne more ovijati okoli njega (pa moral bi biti prečno na vrh poganjka), tako da je potrebno privezovanje.

se pravi - na ta kol prečno pritrdim manjše palice ?
Ali pritrdim na ta kol kakšno mrežo ?

_

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Ne postavljajte prečnih palic, ampak ga privezujte. Samo omenil sem, na kakšen način lahko pleza sam, ampak to ni praktično za sadjarje._________________Iščem zanimive sadne vrste...
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Javrgar, poglej na stran 15, kako jih imam jaz oblikovane. Tega tvojega bi porezal in pustil le tri letošnje odganjke. Potem ti bo rasel pokončno brez ovijanja. Na nekaj dni ga privezuješ ob količek in boš imel ravno rast.
javrgar

sem pogledal - ti imaš to kot neko mini drevo. Moja zamisel pa je da se ovija okoli balkonske ograje, kot se je do sedaj trta, ki pa sem jo odstranil ker nikomur, razen ptičev, ni bilo do grozdja.
Bom ga privezoval h kolu da spleza do ograje, potem pa bom videl kako naprej.____________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem, če se bo kaj dosti ovijala po ograji. Trta se oprijema z viticami, veje ima ravne. Kivi vitic nima, veje ima večinoma ravne kot puščica, svedrajo se le na koncu. Če jih boš hotel na silo ovijati, se ti bodo lomile, samo privezuješ jih lahko.
javrgar

zdaj pa res ne razumem kakšna ovijalka-plezalka-vzpenjalka je kivi. Bom pogledal po naselju če ga imajo pri kakšni hiši da od blizu vidim za kaj gre.____________________
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se ovije, brez problema. Lahko poizkusiš privezati del pod apikalnim brstom, preden se poganjek zravna. Ovija se tako, da bo okrog opore vsakih 15 cm. Sam tega ne bi več delal/pustil. Ker se les z rastjo debeli, začne v predelu "navitja" les "šponati" oporo - in se je kasneje ne dobi več ven. Jaz sem svojemu svedrasto rast odrezal, se mi zdi, da bi se, navit okoli opore, s časom zadušil. Res ima drugačno rast kot trta.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mravlja: sumim, da je razlika tudi med sortami. Imaš Hayward? Jaz ga imam in se glede ovijanja obnaša tako, kot sem napisala. Tudi prvo steblo je "ravno kot palica" pa je raslo ob opori.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Še vedno imam le mojo "Johanco" - torej Jenny. Ima v tem trenutku (pre)več poganjkov - vrhov, ki so se mi ovijali zelo različno - različno intenzivno. Čaka ga občutna rez, mi že dalj časa ni všeč, a tako je ostalo... - bolniška pač. V bistvu pa oba piševa isto.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Saj meni tudi rastejo iz pergole na balkon. Posajene imam na 3 m, zato imam tako oblikovane, da zapolnijo ves prostor. A prve tri leta sem se boril, da je bilo osnovno deblo čimbolj ravno in pokončno. manj, ko je zavijanja, lepše se pretaka dok v višje lege kivija. Tako rastlino, kot si kupil, bi moral dobro porezati in pustiti le dva do tri letošnje odganjke. Rastlina se bo spodaj ojačala, manj odganjkov na rastlini hitreje in bolj ravno rastejo.
Razveži rastlino, jo razširi in fotografiraj, potem pa ti bomo s skupnimi močmi svetovali, kaj porezati. Tako kot pri breskvah in trti. naj se ti ne smili. Reži.
Odgovori