Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Iris - perunika

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sedaj so minus za Ljubljano in Medvode premaknili na torek 5. novembra. Še bo imela čas. Very Happy
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

O, lepo! Če bo pohitela, bo mogoče res kakšen cvet. Če ne pa vsaj v vazi. Wink
Uporabniški avatar
Plamenka

Ne vem, če je bilo tukaj že povedano, a pred dnevi sem našla, da se črtasti irisi imenujejo tudi dalmatinski ali zebra iris.

Iris Pallida Aurea Variegata -gold variagated, zebra iris, dalmatinski iris

Iris Pallida Argentea variegata-silver, zebra iris, dalmatinski iris

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Imajo lahko vse sorte perunik (po cvetovih) pisane liste ali je to čisto druga skupina? In a jih je veliko?
Uporabniški avatar
Plamenka

To je iris pallida (dalmatinski iris), ki naj bi izviral iz dalmatinske obale. Kolikor zaenkrat vem, obstajata samo gold in silver varianta.

Pisane liste ima še Iris ensata variegata -japonska perunika.

Potem je še perunika s svetlozelenimi listi, ki sem jo videla v Arboretumu. Ima jo BorutL, mogoče ve, kako se imenuje.

Pa Iris versicolor dark aura - z vijolično zelenimi listi. Mislim, da tudi raste v Arboretumu.

Za te s posebnimi listi vem, mogoče me še kdo dopolni.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Iris pallida raste tudi pri nas, čeprav je center razširjenosti vrste Dalmacija. zato je njeno slovensko ime ilirska perunika, saj raste pri nas v ozkem območju od Slavnika proti Novi Gorici, predvsem v višjih predelih /(tudi na Nanosu, recimo) in sega še v severno Italijo.
Verjetno se tudi spontano v naravi pojavljajo pisano listne rastline, vendar imajo v primerjavi s svojimi povsem zelenolistnimi sorodnicami precej manj možnosti za preživetje in se pač ne obdržijo.
zagotovo gre pa preprosto za to, da se v delih rastlin (najbrž že v celicah zarodnih tkiv ne aktivirajo geni za tvorbo klorofila v kloroplastih, kar ima za posledico razvoj levkoplastov, ki praktično nimajo barvil (ali morda le rumene ksantofile), kar rezultira v rumenih delih listov.
Če take pisano listne rastline naključno najdemo v naravi in jih razmnožimo po vegetativni poti, pridemo do pisano listnih rastlin. Ker zanje skrbimo, jih brez težav ohranimo.
greeny

Eno vprašanje (ki sem ga morda že kdaj postavil, pa se ne spomnim). Je možno, da se v nekaj letih irisi "prebarvajo", torej da neka posamezna rastlina cveti z drugačno barvo kot od začetka? Sam sicer ne verjamem, ampak ko sem bil majhen, smo baje v Arboretumu volčji potok kupili kakih 7 barv irisov, pa so čez nekaj let bili samo še trije različni. To me že dolgo bega, pa si mislim, da so enostavno nekateri pač propadli, in se drugi razrasli ...
Uporabniški avatar
Plamenka

Bolj verjetno se mi zdi, da so nekateri propadli, pa da so jih drugi prerasli. So bili posajeni blizu skupaj?
greeny

Ja, v vrsti en zraven drugega. Če ti ali kak drug od bolj zaresnih gojiteljev irisov tega ni opazil, potem je zadeva dobila epilog Very Happy .
Uporabniški avatar
Plamenka

Dokler nisem dobila Mejakovih, tistih 5 ali 6 različnih irisov, ki sem jih imela, nisem imela posajenih skupaj, ampak vsako barvo daleč proč od drugih - za kombinacijo k drugim rožam. Pa se nobena ni spremenila. Mejakove so zdaj pomešane med seboj, a tam, kjer je od lani označevalec obstal, je barva prava.
Če jih je več skupaj, po moje kaka bolj agresivna barva preraste drugo, pa nekateri rizomi odmrejo, svoje pa lahko naredi tudi voluhar ali kak drug škodljivec.
Zato zdaj svoje označujem in bom enake čez poletje posadila skupaj. Pa naslednje leto spet, ker vse še niso zacvetele...
Odgovori