Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

Odgovori
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

zaradi pomanjkanja prostora sem kar vse tri (2x Ž in 1xM) dal v eno sadilno jamo, torej že v osnovi vse narobe.
Bom kupil mrežo, ki bo segala od kivijev do balkonske ograje, in jih privezoval na to mrežo do konca rastne sezone in potem novembra poročal kako je oz. ni uspelo.____________________
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Naj bi bil zdaj še čas za rez ali presajanje... ?
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Javrgar, se spomnim, da sem ti novembra odgovarjal (in ugovarjal). Za toliko prostora bi bilo dovolj ena ženska rastlina in na eno vejico vcepljen moški.
Z leti bo nastal problem, ker se bodo dušili med seboj. Stara rastlina je v osnovi debela do 10 cm.
tinko

Mravlja, jaz sem jih delno porezal februarja. sedaj pa čistim letošnje poganjke, ki so slabi, nimajo cvetnih nastavkov in jih ne bom potreboval za oblikovanje v naslednjem letu. To počnem tja do sredi avgusta. Podobno, kot pri trti, ki jo je potrebno stalno spodobirati, redčiti in čistiti zalistnike.

Lahko se pohvalim, da imam še približno 3 kg lanskih kivijev, kljub vsakodnevnemu uživanju. Obilna letina in dobra klet.
tinko

Mravlja, kako si mislil "presajati"? za presajanje je malo kasno, ker že dobro odganja, za sajenje iz lončkov pa ni problema. Lepše bo rastel v zemlji, kot v vrtnariji v lončku.Nazadnje urejal/a tinko 20 Maj 2020 09:04; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, kar se presajanja tiče: v bistvu sem vprašal za javrgarjev primer - vem, da je pozno, me pa zanimajo meje - do kdaj presajati, da rastlina preživi, sploh, če je tako majhna? Se mi zdi, da bo presajanje potrebno.

Tudi pri obrezovanju me zanima do kdaj ... Sam imam za odrezati kiviju ene par vertikal, ki imajo verjetno že preko 1 cm v premeru (zadnjič sem ga videl predno so me "vtaknili" v "karanteno"... ) in ga v tem trenutku ne upam več rezati, se mi zdi prepozno - a mogoče bi vseeno šlo? Verjetno bi sok premočno iztekal...
tinko

Sedaj se sok ne izceja več, ker gre vse v poganjke. Poskusi odrezati enega. Potem rano tudi zamaži. Tudi mladi odganjki se sedaj lepo trgajo, brez solzenja.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

tinko je napisal/a:
Za toliko prostora bi bilo dovolj ena ženska rastlina in na eno vejico vcepljen moški.
zanimiva ideja. Možno, da jo bom kdaj preizkusil.
Našel pa sem še eno napako: kol za ovijanje sem mu postavil "za hrbet": torej, listi gledajo v sonce na južni strani, kol pa imajo za seboj , na severni - seveda se ne bodo ovijali na kol za seboj. Bom postavil mrežo tik pred kivi na južno stran.____________________
tinko

Prodajalci rečejo, da gre ena moška rastlina na 2 ženski. Ne povejo pa, kakšna je idealna razdalja med rastlinami. Jaz imam le enega Tomurija na 10 ženskih. Še tega sem vse pocepil z ženskimi cepiči. Tako, da je samo še ena veja na njem s cvetovi za opraševanje.
tinko

Danes sem si ogledal na Youtube zanimiv prispevek od AGROISTRA REZIDBA KIVIJA.
Odgovori