Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Komaj čakam, da se odpre, tako zelo sem radovedna. Mičkeno me spominja na facelijo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Naj me koklja brcne, če ni to facelija.

https://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?enlarge=0000+0000+0315+1031

Če je resnično, potem ti povem, da si mi "pokvaril" zadnja dva tedna, ker me je tvoje vprašanje begalo, odgovora pa nikakor nisem uspel spraviti preko roba do točke "to je to". Laughing
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Žlehtnoba, pisal si, da si uporabljal mešanico iz Kalie za zeleno gnojenje? Facelija se uporablja ravno v ta namen (poleg tega je baje tudi izjemno privlačna za čebele in druge opraševalce). In zakaj me je spomnila na kak vratič/grint? Ker je njeno latinsko ime Phacelia tanacetifolia, kar v prevodu pomeni vratičevolistna facelija Very Happy . Imaš morda še embalažo te mešanice semen?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pri meni je facelija vedno rastla v gruči, pokončno od vsega začetka, zato mi razprostrta rast na prvi fotografiji ni porodila ideje, nekje v spominu sem pa imela, da to vrsto listov zelo dobro poznam.

Še na stran Kalie sem pogledala. Imajo dve mešanici za zeleno gnojenje Bio vrt in na obeh škatlah je na sliki facelija.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim da ni več dileme, je facelija. Pa vseeno počakajmo na cvetove, saj bodo kmalu.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Meh, naj gre vse skup nekam v... Seveda bo najverjetneje facelija, če sem lani imel to mešanico semen. Me pa preseneča, ker npr. za inkarnatko piše, da je prezimna (očitno mi je nekaj semen padlo z območja gredic, ker tam zdajle cveti), facelija pa naj bi propadla ob zmrzali. Tudi videti je lani ni bilo (ali pa se je skrivala med deteljo/ajdo).

Še ta zanimivost: na vrtu, kjer sem zeleno maso pokosil, jo vkopal in nato še zastrl s kompostom, je od vseh edino facelija letos pokukala na plano.

Lapsus z moje strani, ker sem na prvo žogo tule objavil pred lastnim iskanjem ustrezne rastline. Confused_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Žlehtnoba: prav super je bilo, dobra uganka. Very Happy
Si videl, kako smo kravžljali možgančke? Meni je bilo prav zabavno. Tako iskanje, mozganje, kot domnevni končni rezultat. Lepo se je izkazalo, kako tudi ljubitelji vsega zelenega in cvetočega veliko rastlin ne poznamo v tančine.

Od facelije je prezimilo seme, rastlina propade. Tako na primer imam jaz sedaj že tretje leto po setvi vse polno samosevne ajde.
Žlehtnoba

@greeny: Res je, prav na škatlo sem šel pogledat - facelija, aleksandrijska detelja, bela gorjušica, inkarnatka, ajda - vse v enakem deležu.

@muha: Mene bolj fascinira dejstvo, da je letos sploh vzklila, ker lani ni nobena od teh zacvetela - računaj, da sem mešanico sejal proti koncu sezone, ko se gredice praznejo, pa še to sem potem pokosil pred cvetenjem in vkopal oz. zastrl s kompostom. Lahko pa res, da se je kak cvet skril mojim očem Embarassed

+še enkrat: po gredicah mi očitno raste samo facelija, ostalih ni Question

Sem pa dolžan še slikico od inkarnatke, ki se je "čudežno" pojavila med rabarbaro - o, kako so pa ti cvetovi nekaj čudovitega! Prav tista, vinsko-živo-rdeča barva Smile

aja, facelijo pa tudi poslikam, ko odpre cvetove Wink_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

No, takole:

_________________go with your instinct to live as you want
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Jap, tako je ... Je pa lepa, a ni?
Odgovori