Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Katero drevo je to?

crtj-admin
Site Admin

Katero drevo je to?

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Prilagam fotografijo brsta in listov za drevo, ki mu ne uspem določiti imena.
_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Dajmar hvala, sem že bil na tej strani Wikipedije, a sem zgleda spregledal podrobnosti. Very Happy_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mene pa zanima, kaj bi bilo tole...

20200524-174845-2

Ko sem pozimi šel mimo, so z njega viseli nekaki kroglasti... (plodovi...?), večer je bil. Drevo je visoko kakih 12 metrov.
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Platana, precej priljubljeno parkovno drevo.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Tako je, platana. Pri nas se da videti predvsem dve "vrsti", eno je vzhodna platana (Platanus orientalis), ki ima bolj narezane liste in na južnem Balkanu tvori gozdove ob rekah (recimo skupaj z oleandri!). Ta druga, bolj pogosto sajena pa je javorolistna platana (Platanus x acerifolia ali Platanus x hispanica), ki je križanec med prej omenjeno vzhodno platano in zahodno platano (Platanus occidentalis - izvira v Severni ameriki). Platane imajo nezamenljiv vzorec lubja. Od javorjev, ki imajo podobne liste, pa jih ločimo po tem, da so listi pri platanah spiralno razvrščeni (en list na kolence), pri javorjih pa nasprotno (dva lista na istem kolencu).
mravlja

Hvala za odgovora. Mogoče lahko še povprašam, katero drevo ima liste podobne oblike, kot so gornji ali javorovi, a je list namesto petprstni samo štiriprstni - kot da nima sredinca?
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Morda misliš tulipanovec? Liriodendron tulipifera?
mravlja

Vse kaže, da ja.
En lep tulipanovec imajo v zadnjem vrtu kranjske Kalije, sem ga včasih skoraj vsakič pogledal. Upam, da je še tam. Tudi v grajskem vrtu na Gradu na Goričkem, se mi zdi, da sem jih videl.
Imam pa v spominu liste, ki so širši kot daljši... bom ob priliki "posurfal".
Odgovori