Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ruta graveolens - vinska rutica

crtj-admin
Site Admin

Ruta graveolens - vinska rutica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

OPIS
[urlurl=http://forum.gartlc.si/gartlc-post-6933.html#6933]Glej tudi - Začimbne rastline[/url]

Vinska rutica je zdravilna rastlina z zelo močnimi učinki. Že dolgo je znana in uporabljana v ljudskem zdravstvu, vendar je treba biti pri uporabi previden, da si ne naredimo več škode, kot koristi. Tukaj še posebej velja: Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Uporabljali so jo za odpravljanje glavobolov, omotičnosti, pri prebavnih motnjah, pri ženskih težavah, kot pomirjevalo in uspavalo, za mazanje bradavic, z njo so se branili pred kugo .

Osebno jo uporabljam le namočeno v žganje (par listkov na cel liter žganja) za preprečitev ali zdravljenje prebavnih težav po teže prebavljivih bolj mastnih jedeh, kot so recimo pražena jetrca, sveže ocvrti ocvirki, ki so tako njami, njami, za želodec pa težki Sad. Dve žlici te tinkture in problem je preprečen ali odstranjen.

Gojenje:
-ne rabi drugega kot odcedno, skromno zemljo na polnem soncu.
-Ko odcveti je dobro cvetne vejice porezati, preden semenijo in se otresejo, sicer bomo kmalu imeli celo plantažo vinskih rutic.
-Razmnožuje se s semeni, najbrž pa tudi s potaknjenci, nisem še preizkusila

Je tudi lepa okrasna rastlina v skalnjakih skoraj ne bi smela manjkati.

še več o vinski rutici

dodala: muha

Odgovor Napisal/-a doli »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Doli, imaš vinsko rutico samo za okras, ali pa jo uporabljaš tudi v zdravilne namene?

Pri meni raste bolj za okras Embarassed .
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Tudi pri meni je bolj za okras. Pri uporabi zdravilnih zelišč sem kar preveč previdna.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

meni je vinska rutica izredno lepa. struktura in barva listov dopolnijo marsikatero drugo rožo. ko se gibljem okoli rastline trpko zadiši. cvetovi so izredno lepi in kar dolgo časa cveti. pri meni, če je rastlina v polsenci dela nove cvetove tudi sedaj koncem poletja. ko so še zelene, bodoče semenske "skodelice" so prelepe oblike. in še nekaj ko se "skodelice" rjavo obarvajo in razsujejo semena sem zadovoljna ker skupaj z menoj načrtujejo kombinacije in mi oblikujejo vrtiček. ne zdi se mi invazivna, ker če jo lahko obvladamo z rezanjem semenskih glavic ali puljenjem pladih rastlinic ni nevarna.

pri nas jo uporabljamo za pripravo "ta zelenga" (mamin recept);
v 1l tropinovca porineš v steklenico 2-3 vejice (liste) v. rutice, 10 cm vršiček žajblja, vejico pelina. pustiš stati 40 dni, ker po tem se z pelinom nekaj dogaja in ni več pravšnji. precediš. pri nas je, dokler nisem slišala, da je - kao po tem času pelin strupen - vsa zadeva stala v prozorni steklenici in smo celo dolivali, da se grapa znova obarva. in nobenemu nič nikoli ni bilo. mogoče bi se kaj zgodilo, če bi spil 5l zelenega. kdo ve. lpvoda
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Dekleta, tega namoka nikar ne ponujajte svojim možem, zmanjšuje potenco.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Ali ima kdo kaj viška semen ,pa nebom gojla za moža saj ga ni nič doma Laughing
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Vodenka, potem pa je nujno da z njo postrežeš možu Laughing
Semen nisem nabirala, lahko pa ti spomladi dam del matične rastline ali pa sejančke, če jih bo kaj. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pep, a to na lastnih izkušnjah Wink Laughing Laughing .

vodenka: imam seme. Podrobnosti na ZS. Ga je dovolj tudi še morebitne druge interesente.
Odgovori