Lespedeza thunbergii - Thunbergova grmasta detelja

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Lespedeza thunbergii - Thunbergova grmasta detelja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Polgrm, neke vrste olesenela detelja, spomladi porežemo do tal, potem na novo požene. Slabše prezimna, sadimo na zavetna mesta. Cveti konec poletja, jeseni. Razmnožujemo z delno olesenelimi potaknjenci.

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lespedezo poznam komaj tri leta. V oči mi je padla, ko so jo vrtnarji posadili pri sovaščanki in sem jo seveda takoj povprašala po imenu (in ga tudi takoj pozabila Embarassed ). Izgleda, da je zadnje čase zelo priljubljena, ker jo ima sedaj tudi naš najbližji sosed (novogradnja). Zelo lepo poživi škarpe, ko se v lepem in cvetočem loku nagiba čeznje.

Uspešno je preživela že dve zimi, raste pa v odcedni zemlji, ki je rada nagnjena k suši. Spomladi jo porežejo malo nad tlemi, da požene nove poganjke, na katerih cveti.

Obstajajo v več barvah. Od čisto drobnih cvetov "ajdove" barve do opazno večjih, podobnih dolijini. Nekoliko se razlikujejo tudi po rasti.

Pozor: ni primerna za sajenje na škarpe, ki so blizu javnih prometnih površin - cesta, pločniki. Lokasto upognjene veje zavzemajo namreč tja do 1 meter širine.
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Lahko nekdo prosim prinese potaknjence na srečanje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda: 6. sept. 2013

prevešava, nežna rastilina, metuljnica na dolgih vejah cveti koncem avgusta in sptembra do zmrzali.

lpvoda
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

lespedezo sem dobila od ene starejše gospe pred cca 20-timi leti. saj ji ni znala imena, a povedala mi je, da je to ena stara sorta rože, ki je šla v pozabo. s težavo sem jo izkopala in ostala presenečena nad koreninami. namreč te rastejp v klopčiču v eni "zavrzlami" korenin. šele Doli mi je odkrila ime.

Zuf pravkar sem v lonček potaknila nekaj paličic zate. upam, da ni prepozno, ker se namreč njene veje vsako zimo posušijo. potrebno jih je koncem zime pri tleh odrezati, ker kaj kmalu na pomlad požene nove veje. bomo naslednje leto ponovili zgodbo a veliko prej. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori