![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Figa, smokva - Ficus carica
-
https://postimg.cc/gallery/9CMnqgn
You Tube je botroval temu, da sem posadil prvo figo. Kaj hitro se je vse spremenilo v manično nabavljanje različnih sort. Kupovanje po vrtnarijah, rezanje vej, z dreves, za podtaknjence, kjer koli sem prišel zraven. Izmenjava podtaknjencev iz ZDA. Fige nam rasejo posajene v tla, vsepovsod okoli hiše in nekatere posajene v lonce, da jih lahko obvarujem pred hudo zimo. 14 dreves trenutno v tleh, ostala pa v loncih.
You Tube je botroval temu, da sem posadil prvo figo. Kaj hitro se je vse spremenilo v manično nabavljanje različnih sort. Kupovanje po vrtnarijah, rezanje vej, z dreves, za podtaknjence, kjer koli sem prišel zraven. Izmenjava podtaknjencev iz ZDA. Fige nam rasejo posajene v tla, vsepovsod okoli hiše in nekatere posajene v lonce, da jih lahko obvarujem pred hudo zimo. 14 dreves trenutno v tleh, ostala pa v loncih.
- Melona
- Kraj: Litija
Zajtrke rangiram takole:
1. mesto: sveže nabrane češnje - to je letos že mimo, bila je odlična letina,
2. mesto: sveže nabrane fige - prvič res bogata letina, uživam na polno
, očitno tudi ose ali sršeni ali kdo,
Na sadiki je bil listek Brown Turkey.
3. mesto: povem, ko bo, če bo, bojim se današnje vremenske napovedi
.
1. mesto: sveže nabrane češnje - to je letos že mimo, bila je odlična letina,
2. mesto: sveže nabrane fige - prvič res bogata letina, uživam na polno
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
![Jupi](images/smiles/jupi.gif)
![](https://i.ibb.co/RvDXSRm/f1.jpg)
Na sadiki je bil listek Brown Turkey.
3. mesto: povem, ko bo, če bo, bojim se današnje vremenske napovedi
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
Letos pa res zorijo le te iz "družine Rjavega Turka": pri nas Bornholm Diamond in naša "Prekmurka", sem jo dobil v dar.
Ko sem zaradi pozne zmrzali svoje ulončene umaknil v klet, se je dobro izšlo, kasnejše daljše pomladne ohladitve pa so ostale fige oskubile do nule. Pred kratkim so spet začele nastavljati, kar lepo število plodov, a veliko jih ne bo dozorelo. Plodovi na omenjenih dveh figah pa so po čudežu ostali - ali zaradi večjih plodov, ali zaradi kakega drugega vzroka, pa še ugibam.
Ko sem zaradi pozne zmrzali svoje ulončene umaknil v klet, se je dobro izšlo, kasnejše daljše pomladne ohladitve pa so ostale fige oskubile do nule. Pred kratkim so spet začele nastavljati, kar lepo število plodov, a veliko jih ne bo dozorelo. Plodovi na omenjenih dveh figah pa so po čudežu ostali - ali zaradi večjih plodov, ali zaradi kakega drugega vzroka, pa še ugibam.
-
- Kraj: Domžale
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
- Kraj: Rimske Toplice
muha je napisal/a: |
Ali je bilo primerno vreme ali pa je pomagalo, ker sem že kmalu spomladi na figo obesila vabe za insekte. ![]() |
Je ravno danes tekel pogovor z enim Gartlčnom
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Lani mi je večina plodov odpadla, v velikosti manjših sliv, nekje avgusta se je začelo odpadanje.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Obešam kar vabe po napotkih, ki jih je za "suzuki" zapisal ferdo36:
Ferdo36 sicer svetuje redno pregledovanje in obnavljanje vab na 14 dni. Jaz sem bolj komot pa tudi malo težko jih je menjati na drevesu v bregu, zato sem bila manj dosledna.
Več tukaj.
Citiram: |
40% jabolčnega kisa,10% črnega vina,žličko sladkorja in kapljico nedišečega detergenta. |
Ferdo36 sicer svetuje redno pregledovanje in obnavljanje vab na 14 dni. Jaz sem bolj komot pa tudi malo težko jih je menjati na drevesu v bregu, zato sem bila manj dosledna.
Več tukaj.