Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Peka rženega kruha z drožmi
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Andrej Banko je napisal/a: |
Pol kilograma za 2 tedna ?!? Jaz pol kile zmažem skoraj na dnevni bazi, kdaj celo več ... |
Mere čisto po "jusu", izredno suh, ampak sladkorna zaradi neodkrite celiakije je naredila svoje - ima kruh nekje proti koncu izbire hrane. Ampak sedaj se mu ne more več upreti in ga poje v enem tednu._________________Lp, Živa
Ena opazka (mogoče je kdo drug ugotovil enako): ržena moka je nekam šparovna, kar se porabe vode tiče. Pri razmerju 60:40 (manjši del je bela & pirina moka) je za 1 kg moke potrebnih cca 6 dl vode (pri ostalih mešanicah cca 7-7,5 dl). Sem se prvič zagnal in uporabil "regularnih" 7 dl vode in rezultat drug dan je bil precej pocast. (btw: uporabljena je bila ržena tip 1250)._________________go with your instinct to live as you want
Hehe, morda en intermezzo: zadnjič smo s kolegi debatirali o tem in onem, pa je beseda nanesla na kruh, droži itd.... No, sem se "pohvalil", da pa jaz delam kruh brez gnetenja, da kako je to preprosto za narest, pa me je kolega podučil, da bojda zadeva prihaja iz Amerike, ko je tam nekdo ustvaril "leni kruh". Če to drži, nisem šel preverjat, ampak ime je pa kar pravšnje _________________go with your instinct to live as you want
Še en fantastičen recept:
https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/kruh-s-100-hidratacijo?fbclid=IwAR3T32pIdQWqfkcJkM0zKKR2TyiRmBopqG1hkBRqsopXLU6sW1Uke3c0X-A
Za začetek sem se držal nasveta glede količine moke, sem pa zmešal 20 dag pirine polnozrnate in 30 dag bele (TIP 500). Poskus je uspel - neverjetno, kako lahek/puhast je lahko polnozrnat kruh
(aja, teža pečenega je bila 0,82 kg)
Edini minus pri tem receptu je čas. Če seštejemo vse, od začetka do peke na okroglo porabimo 2 uri pri suhem kvasu in cca 90 min pri svežem (potem pa, jasno, še 3/4 ure v pečici). Ampak - kako se že reče - za dobre stvari si je treba vzeti čas
Res fantastično - poizkusite, ne bo vam žal _________________go with your instinct to live as you want
https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/kruh-s-100-hidratacijo?fbclid=IwAR3T32pIdQWqfkcJkM0zKKR2TyiRmBopqG1hkBRqsopXLU6sW1Uke3c0X-A
Za začetek sem se držal nasveta glede količine moke, sem pa zmešal 20 dag pirine polnozrnate in 30 dag bele (TIP 500). Poskus je uspel - neverjetno, kako lahek/puhast je lahko polnozrnat kruh
(aja, teža pečenega je bila 0,82 kg)
Edini minus pri tem receptu je čas. Če seštejemo vse, od začetka do peke na okroglo porabimo 2 uri pri suhem kvasu in cca 90 min pri svežem (potem pa, jasno, še 3/4 ure v pečici). Ampak - kako se že reče - za dobre stvari si je treba vzeti čas
Res fantastično - poizkusite, ne bo vam žal _________________go with your instinct to live as you want