Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2020

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Aha, z mojega zimskega sem tudi jaz že odstranil 3... Pa še dobri so Smile_________________go with your instinct to live as you want
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Potrgali smo veliko prezgodnje pske iz sorte "Portugalc". Zaradi suše in tople zime prehitevajo za dobre 2 tedna. Stebla niso kaj dosti debela, temu primerno so tanki pski in verjetno tudi stroki. Veliko bolje kar se debeline tiče izgledata Kraški rdeči in Gardos.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Pri meni tudi Anka že dela pske. Res zgodaj, verjetno zaradi mile zime. Stebla vseh česnov so neverjetno debela, da bi ga lahko zamenjala s porom. Kaksne bodo glavice pa se ne vem._________________CARPE DIEM
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Meni je nekaj rastlin poškodovala porova zavrtalka. Zdaj sicer te rastline na novo odganjajo cele šope novih listov.
Me tudi zanima, kaj bo pri teh česnih pod zemljo.
Ostale rastline so zaenkrat lepe in močne, samo pskov še ni ...
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Pri nas pa je česen napadla bela gniloba.Na videz je lep,lahko bi rekel zelo lep, glavico pa je napadla plesen. Bojim se, da pridelka letos ne bo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem Anko na njivi škropila z njivsko preslico, da bi jo mogoče obvarovala pred napadom rje. Zaenkrat je zelo lepa - kot praviš Tajana, lahko bi jo zamenjal s porom. Pskov še nima, a mislim, da so že nastavljeni in vršički že kukajo iz stebla.

AB, kot imam jaz izkušnje z napadom muhe, se na pridelku ne pozna kaj dosti - kakšna ličinka se najde v stroku...

Sadjarvid, si prepričan, da je bela gniloba? Če je bela gniloba, začno listi rumenti in rastlina v celoti propade. Z belo gnilobo imam jaz okužen vrt, zato česna na vrtu ne sadim več. No, letos sem posadila nekaj strokov česna iz vasi Studor. Nekaj jih je že napadla gniloba in sem jih zavrgla..._________________naredimo svet lepši
brbr

Stanje česna Anke na njivi v soboto 13.junij:

česen je zaenkrat zdrav. Pski so že veliki in jih bom (če bo vreme služilo jih bom pobrala ta teden, v času korenine. Seveda ga tudi letos obiskuje voluhar - rumen česen na tretji sliki. Na četrti pa je semenski česen, ki se že polega. Bom morala biti pozorna, da ga bom pravočasno izkopala. Če bo porumenel, ga zaradi zastirke, ne bom našla. Se je pa tole sajenje celeh cvetnih glav zaenkrat odlično izkazalo. Seveda pa bo rezultat zadovoljiv, če bodo semenski čebulčki primerne velikosti...

_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni se pa žal počasi začenja pojavljati rja.
Tole deževje bo najbrž še poslabšalo stanje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moj česen kaže posledice vse letošje moče. Kar nekaj jih močno rumeni, se nagne, ko ga izpulim, je črno vse, kar je v zemlji. Nekaj sem jih zavrgla, nekaj sem doma očistila in kaže, da bo užitno. Kaj bo s preostalimi, bom pa še videla._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Stanje mojega je še (zelo) dobro. No, na nekaj rastlinah sem opazila začetek rje, a zaenkrat zelo malo. Zanimivo je, da napadene rastline rastejo na nezaraščenem delu. Na drugem koncu njive, ki je pošteno zaraščen, pa so rastline povsem zdrave in zelo lepe.

Počasi začenjajo rumeneti listni vršički. Mislim, da bo dozorel v prvi polovici julija.

Se pa pripravljam na puljenje semenskega česna. Začnem v soboto in (upam) končam v ponedeljek.

Je že skoraj ves polegel in hitro rumeni.

Predvčerajšnjim sem izpulila dva šopa tistega, ki sem ga sadila kar v celih cvetnih glavicah. Zaenkrat sem več kot zadovoljna z izpuljenim. Izruva se ves šop hkrati, ker so korenine močno prepletene med seboj. Tako je manj verjetnosti, da kakšnega pozabiš v zemlji. Čebulice so po večini enostročne (to mi je všeč,ker ga pred sajenjem ni treba razstročkati) in presenetljivo velike, glede na to, da so bile sajene skupaj in vsi, tako veliki kot manjhni zarodni čebulčki.
No, to je prvi vtis. Ko bo pobran ves, povem, če sem še tako navdušena nad to tehniko pridelave.

Zdaj samo razmišljam, kako bi ga najlažje pulila. Z navadnimi vilami bo precej zamudno, ker moram pri puljenju zagrabiti vse liste, ki rastejo v enem šopu. Torej se moram sklonit ali počepnit. Kar pa je z navadnimi vilami zamudno. Nekje sem videla vrtno orodje, ki je izgledalo kot male ploščate vile na kratkem ročaju. Upam, da jih dobim v Kaliji... Ali pa vi veste, kje se jih dobi?

Lpmami, a je plesniv?_________________naredimo svet lepši
Odgovori