Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
Igy
Prispevkov: 523
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ne to je bila pomota._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Šmarna hrušica ima popke. Shocked

zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Je že kdo delal sadno usnje iz šmarne hrušice?
Letos prvič, pa da vidimo.

Začetna teža: 5358g





Semena in suha pulpa: 983g

_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hmm, prvič slišim. In verjetno nisem edini ...

Povej kaj več. Si to delal sok ?!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Moj vtis doslej je, da kakršnakoli obdelava zelo poudari marcipanski okus in je rezultat dober samo za ljubitelje tega.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

crtj je napisal/a:
Moj vtis doslej je, da kakršnakoli obdelava zelo poudari marcipanski okus in je rezultat dober samo za ljubitelje tega.

Zame torej ne.
Bi samo poudaril, da so se plodovi zmečkali in precedili, semena so ostala cela in so se ločila od mesa, ki ga bom uporabil za sušenje.

Andrej Banko je napisal/a:
Hmm, prvič slišim. In verjetno nisem edini ...Povej kaj več. Si to delal sok ?!

Ne, nisem delal sok. Glavni namen je bil da ločim "meso" od semen. To sem storil in dal sušit v tanko plast._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas sem jih v želji pustiti semena povsem pri miru (glede na izkušnje) samo namočil v šnops in je še vedno prišlo zelo marcipansko.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Semena dajo marcipanski okus, pri Zufovem sadnem usnju ga ne bo.

Zuf, si dal sušiti v sušilec sadja, ali sušiš po starem, brez elektrike?
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ja, tako, semena so tista, ki dajo marcipanski okus, se lepo okusi, ko pregrizneš semena.

mravlja, žal nima sušilca sadja, se kar s pomočjo elektrike suši._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zmeraj bolj sem prepričan, da je prava sušilnica sadja zlata vredna. Samo prostor mora biti - pa nekaj "tehnologije" tudi : ) .
Še kdo suši sadje čisto po starem?
Odgovori