Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polži

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pepe, če imaš možnost in si za štos, potem natrgaj kar lepe pušlje kopriv in jih nameči na kupe ob vrtu/njivi. To je neverjetno močna vaba za rdečkarje, je pa resnica, da jih je potrebno pobirati. So pa vsaj na kupu in ne ravno vsi na zelju.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Znanka je ves čas jamrala, da zrnca ne zaležejo, da ji polži vsako noč ponovno preplavijo vrt. Končno sem jo prepričala, da jih je potresla po celi parcelici, posebej pod grmovnicami. Po zadnjih deževnih dneh nobenega polža nikjer več! Poraba zrnc v končni fazi ni nič večja, kot če bi jih vsak teden na novo trosila po gredah.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem tako uspešno obvarovala sadike kolerabice, ki sem jih v pomanjkanju prostora posadila zelo blizu stare, goste, zaraščene žive meje, z nekošeno travo travo in visokim plevelom na drugi strani. Nastavljala sem jim kupčke malo ovenelega zelenja na poti od žive meje do kolerabic. Ne spomnim se točno, katerega, a vem, da so ga že prej radi obžirali. Tako sem jih dobesedno "futrala" (no, seveda, "nafutrane" pa metala v "morsko" kopel) in ohranila kolerabice. Modrih zrnc pa takrat nisem imela._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

V naših krajih so polži očitno hudo udarili letos. Zvečer sem šel v kmetijsko zadrugo in še en vrtni center v kraju, pa nimajo več nobenega sredstva proti polžem.
Štiri tedne nazaj sem mislil, da polžev letos sploh ni. Kako se človek zmoti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Nekaj mi je padlo na misel.

Dnevno se vozim mimo polžje farme in vidim, da jo imajo ograjeno in pregrajeno na razdelke z neko črno mrežo višine manj kot meter.

Vprašanje: Je to kaka posebna mreža? Zadržuje le velike polže s hišico ali bi tudi lazarje? Če ja, bi bilo dokaj enostavno naše vrtičke ograditi z njo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

orhy je napisal/a:
Dobro jutro
Murphy ima vedno prav. Very Happy

Kako ste letos kaj uspešni v borbi s polži ? Rolling Eyes

V Zelenem svetu svetujejo proti polžem (za manjše vrtove) uporabo sode bikarbone, ki jo potresemo.
Po vsakem dežju je treba to ponovit, ker se soda v vodi topi.

Sluxxa pa ni več, kajne ?

muha je napisal/a:
V alternativne metode nič kaj ne verjamem, sploh v teh dneh, ko dežuje vsak dan. Sluxxa ni več, ja, dobro nadomestilo je IronMax. Nimajo ga povsod, najdeš ga v Merkurju in pri Agrolitu, naročilo možno tudi preko spleta.

Pepe je napisal/a:
Letos sosedje ne morejo pokositi travnika in ob meji sem proti polžem uporabil kar ta velik top: https://www.agrolit.si/vaba-za-polze-metarex-inov-250g. Imam še nekaj sredstva na osnovi železovega fosfata, ki bi ga v sili uporabil tudi po vrtu, ampak zaenkrat je populacijo in škodo, ki jo ta povzroči možno nadzirati z ročnim pobiranjem.
Seveda pa najbolj ugodno obdobje za polže šele prihaja.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Metarex - hm. Par dni nazaj sem gledala škatlo nekega starega pakiranja, kjer je bilo posebej poudarjeno, da je sredstvo treba vdelati v tla, ker je škodljlivo za ptice in nekatere domače živali. Na novi embalaži, z imenom Metarex inov, tega ni, razumeti je celo, da je dodano odvračalo za pse.

Ampak tule so tovrstno opozorilo vključili v opis.

OPOZORILA: Učinkovitost sredstva METAREX INOV za zatiranje polžaArion vulgaris (syn. Arion lusitanicus) je lahko omejena. Pri večkratnem tretiranju v eni rastni dobi najvišji skupni odmerek v eni rastni sezoni ne me presegati 17,5 kg pripravka na ha. Interval med dvema tretiranjema ne sme biti krajši od 5 dni. Zadnje tretiranje pred spravilom pridelka se sme opraviti glede na predpisano karenco. Sredstvo je strupeno za domače živali, zato jim je treba preprečiti dostop do sredstva. Pelet se ne sme nalagati na kup. Pelete, ki so se raztresle, je treba takoj pomesti in odstraniti."

"SPe 5 Zaradi zaščite ptic / divjih vrst sesalcev je treba sredstvo popolnoma vdelati v tla; tudi na koncih vrst. Spe 6 Zaradi zaščite ptic / divjih vrst sesalcev odstraniti razsuto sredstvo."

Confused Confused Confused

Še nekaj sem našla: tule piše, da Metarex inov lahko kupite le s predložitvijo FFS izkaznice. Pepe, je to res? Ker, če je, le ni tako nedolžen.

Ne uspem pa priti do točnejšega opisa sestave Metarex Inov, da bi jo primerjala z IronMax, ki se dobi brez izkaznice.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

https://agnova.com.au/products/metarex-inov.html

Active ingredient 40 g/kg METALDEHYDE
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

crtj: hvala!

Ironmax (ne zamenjajte z ironmaxx, ki je prehransko dopolnilo, ko iščete, dopišite "limacid") ima železov fosfat 2,42 %.

Še lista z nekaterimi drugimi vabami za polže. Po % učinkovine - železov fosfat - se vidi, katera so bolj učinkovita.

Kakšna je razlika med železovim fosfatom in metaldehydom gledano z očimi kemika pa nimam pojma. Embarassed
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Ferramol je kar učinkovit. V nekaj letih sem že kar zmanjšala populacijo predvsem lazarjev. Letos so bolj požrešni tisti s hišico, ki me do sedaj niso motili._________________Naj raste
Odgovori