Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtno orodje

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

O temle orodju smo že pisali, a na linkih ni več moč najti pravih slik.

Zame nepogrešljivo vrtno orodje. Ker se zaradi oblike rado skrije v goščavi plevela, sem mu dodala široko in dobro vidno zanko za obešanje iz pisane tkanine.

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ali kdo uporablja ruske vile ?
Je zadeva vredna te konkretne cene ?!
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Glede na to, da si iz Domžal, ti jih lahko posodim da jih sprobaš in se odločiš, če so ti uporabne._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Andrej Banko

No, to je pa res lepa in prijazna ponudba. Nedvomno najboljši način, da preverim uporabnost !
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

No, se bova na zasebnih sporočilih zmenila._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Ruske vile so vsaj meni odlično orodje. Brez kakega napora obdelaš površino veliko hitreje kot z navadnimi vilami ali lopato. Prednost je tudi, da grude lepo podrobi. V kombinaciji z ročno frezo je površina elegantno pripravljena za obdelavo. Tudi na gredah brez prekopavanja lahko na hitro prerahljaš s tema orodjema. Sploh ob večjih površinah ti je na koncu hrbet močno hvaležen.
Andrej Banko

Takole, preizkusil sem zadevo. Še enkrat hvala Danijelu za izposojo.

Hja, malo mešani občutki ... Zagotovo orodje je uporabno, brez dvoma hrbet pri delu precej manj trpi kot pa pri lopati ali klasičnih vilah. Vidim pa tudi precej možnosti za izboljšave.
Skratka, dobro zamišljena reč, ampak izvedba bi pa lahko bila boljša.

Kaj me je zmotilo ?

Gibljiv del se mi zdi preveč majav, pri obdelavi trših, bolj zbitih delov zemlje ga zavija vstran.
Za moje pojme ostanejo prevelike grude. To bi se verjetno dalo popraviti, če bi bil manjši razmak med roglji.
Namesto sedanjega razmerja 4/3, bi si osebno želel 5/4 na enaki širini orodja.
Tudi roglji bi morda namesto okrogli lahko bili bolj ostre oblike ( trikotniali rombični ) za boljše rezanje zemlje in posledično še lažje delo.

Razmišljam o nakupu in predelavi ali pa celo, da bi našel kakega mojstra, ki se ukvarja z obdelavo kovin, da bi mi celega izdelal po meri in mojih željah ?!

Ja, če še malo dlakocepim, bi bil vsekakor vesel tudi uporabe kaksnih lažjih materialov.
Sicer ne vem, če je to sploh možno, da potem obdržiš tudi vzdržljivost orodja ( morda kakšna draga eksotična litina ) ?!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko je napisal/a:

Za moje pojme ostanejo prevelike grude. To bi se verjetno dalo popraviti, če bi bil manjši razmak med roglji.
Namesto sedanjega razmerja 4/3, bi si osebno želel 5/4 na enaki širini orodja.
Tudi roglji bi morda namesto okrogli lahko bili bolj ostre oblike ( trikotniali rombični ) za boljše rezanje zemlje in posledično še lažje delo.

Ja, če še malo dlakocepim, bi bil vsekakor vesel tudi uporabe kaksnih lažjih materialov.
Sicer ne vem, če je to sploh možno, da potem obdržiš tudi vzdržljivost

To je mene vseskozi mučilo. No, saj za moj vrtiček niti ne bi bile uporabne, so prevelike, a če bi imela recimo njivo, bi bile zame osebno in še marsikatero vrtnarko in starejšega vrtnarja gotovo pretežke. Še sploh, če bi imele večje število rogljev, ki bi bili podobne oblike, kot so pri klasičnih vilah za rahljanje zemlje. Predstavljam si, da zahtevajo močan par rok. Še posebej, če imaš težko ilovnato zemljo.
Andrej Banko

No, saj med delom samim, ko se dobro navadiš, sploh ni skoraj nič dvigovanja, ker se jih povleče nazaj po zemlji, nato ročaj postaviš pokonci, z nogo potisneš v zemljo in ročaj samo z rokami potegneš dol. In tako ponavljaš, hodeč vzratno do konca grede.
Potem se samo obrneš in nadaljuješ vzvratno novo vrsto v obratno smer.
Če jih je pa treba nesti kam dlje do nive, potem pa lahko postanejo precej težke.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Poznate tornado, do zdaj vsaj zame najboljšo vrtno orodje za rahlanje zemlje.Na našem ECO vrtu se kar precej uporablja.
Odgovori