Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Epiphyllum - listnati kaktus

crtj-admin
Site Admin

Epiphyllum - listnati kaktus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS:

Eni meni ljubših kaktusov, s čudovitimi cvetovi a brez nadležnega trnja.

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
OPIS:

Eni meni ljubših kaktusov, s čudovitimi cvetovi a brez nadležnega trnja.

Take sem tudi jaz imela precej let. Prelepo cvetje, nežno in zelo veliko.
Imena ne vem. Mi je pa zelo podoben kaktusu Selenicereus grandiflorus, ki ima cvetove še večje, z zelo prijetnim, močnim vonjem, a vsak samo za eno noč. Dobila sem ga pod domačim imenom "kraljica noči". Tale, o katerem je zdaj govora, ima v vsem podoben videz, rast, cvetenje, samo manjše in rumenkasto. Za domačo rabo sem ga poimenovala "bratranec od kraljice noči"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

lpmami je napisal/a:

Za domačo rabo sem ga poimenovala "bratranec od kraljice noči".

palec gor bhuahahaha bhuahahaha
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Sumim, da sem potaknil nekaj podobnega:

https://www.file.si/drive/s/SQi7HDTOGwr6gP6FDUoeSj7oc57lsm

Eden mi bo celo zacvetel:

https://www.file.si/drive/s/cmPQNTAaN8csJQMZJzmT6lVZjpvyNV

Je pa na prvi fotografiji viden en detajl, in sicer so vsi novi poganjki obarvani intenzivno rdeče (tako kot bo očitno cvet)._________________go with your instinct to live as you want
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Novi poganjki so na splošno pri rastlinah pogosto malo temnejši/rdečkasti. To je zato, ker so še nežni in je to vrsta obrambe, tudi pred močno svetlobo. Pa tudi na splošno, ko so rastline v stresu, se pogosto rdčekasto/vijolično obarvajo (sintetizirajo druga barvila, mislim da antociane). Pri teh kaktusih tudi ne pove nič o barvi cvetov.

Cvet pa lahko da bo rdeč, lahko pa tudi temno rožnat (na robovih cvetnih lističev se kaže neka taka barva). Poslikaj, ko bo Wink .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Izgleda pravi. Poslikaj še, ko bo cvet odprt. Mladi poganjki so običajno temneje obarvani, sčasoma pozelenijo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni sta oba zgoraj omenjena listnata kaktusa popke oblikovala v nekakšen kavelj, prav tipičen. Tole na sliki ni temu podobno, pa tudi debeli del se mi ne zdi listnate oblike. Težko pa ocenim bolj natančno, ker je na sliki premalo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Žlehtnoba

O, hvala obema za info, seveda bom ovekovečil "slavnostni" trenutek Very Happy

Glede vrste: to mi je pač iztočnica za nadaljnje branje, ker za kaktuse pa res rad vem kaj specifičnega o posamezni sorti, da vem, kaj imam v in okoli hiše Smile_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Se noče pa noče popolnoma odpreti Very Happy

Aja, pa @muha in @greeny: če bosta pozorna na ozadje, bosta videla, da je tisti rdečkast poganjek že ozelenel (tisti "zelenko" z nekakšnim rdečim robom), kot sta napovedala palec gor_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori