Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rumena sliva iz mojega doma

crtj-admin
Site Admin

Rumena sliva iz mojega doma

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Vulpy

Odgovor Napisal/-a Vulpy »

Na svojem domu imam že več kot 50 let staro rumeno slivo. Stari oče, ki jo je posadil, je žal že pokojen.

Drevo je nizke rasti in je z leti že postalo precej ubogo, zato se ga trudim sam že več let precepiti, vendar žal neuspešno.

Za podlago sem vzel divjo slivo, to je tisto modro, ki jo poznamo vsi in odmetavamo peške povsod, pa se potem same zarastejo. Ker nisem strokovnjak imam vprašanja:

- morda je na to vprašanje že kdo odgovoril, vendar v iskanju nisem našel podobne teme. Če je tako, se opravičujem in vas prosim, da me preusmerite na pravo povezavo..

- imam slike sadeža, drevesa in drevesa na katerega sem cepil s T cepiči; jih dodam, ko najdem kako se to naredi...

- sprašujem ali je morda podlaga napačna ali pač začetnik ne obvlada tehnike cepljenja? Naslednje leto bom poskusil z angleško kopulacijo.

Hvala za vaše odgovore!

Vulpy
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Podlaga je čisto vredu. (cepiš na letošnji, lahko tudi na lanski poganjek)

Poskusi že letos s ploščočno okulacijo, morda tam nekje v drugi polovici avgusta. Podrobnosti tega načna cepljenja boš verjetno uspel najti.

Bolj me zanima, če ima ta željena sorta dovolj dobre poganjke, od katerih bi izbral dovolj dober cepič? Ta namreč mora biti letošnji poganjek, dolg približno 20cm in primerne debeline, da lahko kvalitetno izrežeš oko.

Če tega ni, predlagam malo močnejšo poznozimsko rez, da drevo malo bujnejše odžene in to cepljenje izvedeš naslednje leto.
Vulpy

Odgovor Napisal/-a Vulpy »

Hvala za odgovor.

Zanima me tudi če kdo pozno ime vrste te rumene slive?
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Ta sliva se imenuje špingl. Malo pobrskaj po forumu, nekaj besed o njej je že bilo.

http://m.forum.gartlc.si/gartlc-post-113078.html
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Ne Špingel to ni. Pozdrav Vido.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

To smo že ugotavljali, da ima za take in podobne divje slive skoraj vsaka vas svoje poimenovanje.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

sadjarvid je napisal/a:
Ne Špingel to ni. Pozdrav Vido.

sadjarvid, imaš mogoče kakšno fotografijo špindla? Rad bi ga videl, pravega - iz posnetkov na internetu se ne znam odločiti, kateri je to.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Vulpy

Če je tale sliva debela (npr kot srednje velike marelice) in okrogla, gre najverjetneje za staro grško sorto zelena renkloda.

Malo poglej naokoli, ponavadi se da sadike kupiti v drevesnicah. Poglej si tudi slike teh renklod na netu.

Če boš sam cepil, pa svetujem za podlago mirabolano (navaden oringlo ). Peške imajo dobro kaljivost, tako da jih ni problem vzgojiti in nato cepiti._________________lp
Odgovori