Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
jaz sem sam postavil leseno konstrukcijo 6x3X2,5 ki je skoraj oglate oblike, streha je iz blagih lokov, stranice niso do tal, spredaj in zadaj je odprta. zdrži brez plesni do novembra, škropim ne. gnojim ne. le zalivam. pa saditi je treba stran od roba. list ki pokuka na prosto je hitro okuzen. zalistnikov ne trgam veliko, vsaj na tistih z manjšimi plodovi, ker je škoda vseh plodov._________________NM
-
Pozdravljeni vsi na forumu.
Letos so se mi bolezni na paradižniku pojavile kar zgodaj.
Prosim za pomoč pri identifikaciji.
Takole je zbolel en paradižnik v rastlinjaku, sumim na zgodnjo plesen.
Tole pa se mi je pojavilo na dveh, ki jih imam v loncih pod balkonom.
Kaj takega še nisem videl.
Črni naj bi postali zaradi pomanjkanja kalcija, a sem dva tedna nazaj najprej zalil s kalcijem (Bio Plantella kalcij), pred tednom pa še šprical z isto zadevo.
Vnaprej hvala.
Letos so se mi bolezni na paradižniku pojavile kar zgodaj.
Prosim za pomoč pri identifikaciji.
Takole je zbolel en paradižnik v rastlinjaku, sumim na zgodnjo plesen.
Tole pa se mi je pojavilo na dveh, ki jih imam v loncih pod balkonom.
Kaj takega še nisem videl.
Črni naj bi postali zaradi pomanjkanja kalcija, a sem dva tedna nazaj najprej zalil s kalcijem (Bio Plantella kalcij), pred tednom pa še šprical z isto zadevo.
Vnaprej hvala.
-
- Kraj: Domžale
Meni se zdi prevelik paradižnik v premajhnem loncu in še to.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zelena_smrdljivka
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zelena_smrdljivka
Podobno se je lani pri meni obnašal paradižnik, ki je bil posajen samo v palmino zemljo z dodatkom gnojil. Podoben pelat, kot je tvoj. Sprva sem sumila na pomanjkanje kalcija, a zalivanje in škropljenje s kalcijem zadeve ni kaj prida poboljšalo. Za dodatek je bil še v pretežni senci. Rezultat: nič od pridelka.
Tudi tukaj sumim neprimeren substrat in nepravilno/nezadostno osvetlitev.
-
Pozdravljeni,
ja, listi so zdravi, le plodovi so črni.
Sicer pa je Muha verjetno zadela v črno.
Res je substrat mešanica kokosove zemlje in komposta, skupaj z nekaj gnojila. Ker je pod balkonom, je zgornji del rastline čez glavni del dneva v senci.
Lani je v enakih loncih na istem mestu Datterino dobro uspeval, je pa bil substrat drugačen.
Od treh (različnih) češnjevcev ima en normalne plodove, dva pa bolane.
Zaenkrat sem naredil to, da sem jih pomaknil bližje robu balkona. Tako bo do rastlin več sonca, seveda pa tudi več dežja. Substrat se pač zamenjat več ne da, bo pa izkušnja za drugo leto.
Je pa zanimivo, da se paprika in melancana očitno dobro počutita v tem substratu.
Kaj pa mislite glede prve slike?
ja, listi so zdravi, le plodovi so črni.
Sicer pa je Muha verjetno zadela v črno.
Res je substrat mešanica kokosove zemlje in komposta, skupaj z nekaj gnojila. Ker je pod balkonom, je zgornji del rastline čez glavni del dneva v senci.
Lani je v enakih loncih na istem mestu Datterino dobro uspeval, je pa bil substrat drugačen.
Od treh (različnih) češnjevcev ima en normalne plodove, dva pa bolane.
Zaenkrat sem naredil to, da sem jih pomaknil bližje robu balkona. Tako bo do rastlin več sonca, seveda pa tudi več dežja. Substrat se pač zamenjat več ne da, bo pa izkušnja za drugo leto.
Je pa zanimivo, da se paprika in melancana očitno dobro počutita v tem substratu.
Kaj pa mislite glede prve slike?
Klasična zgodnja plesen, mogoče z dodatkom črne listne pegavosti (Alternaria solani), čeprav ni izrazita.
Stran za diagnostiko objavljena v prvem prispevku te teme:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/TomLeafKey.html
Stran za diagnostiko objavljena v prvem prispevku te teme:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/TomLeafKey.html