Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buče - Cucurbita

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
Kar zavidam jim idealne pogoje.
Češnca, kaj pa je pod senom?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

To sta dve prikolici hlevskega gnoja, ki ga vsako pomlad dobimo za vrt in pustimo stati eno leto, da se gnoj uleži. Na gnoj so naložene plasti zdrobljenega zelenega odreza, lesnega pepela, kokošjega gnoja z žaganjem, plevela in sena. Vse to je v notranjosti ustvarilo temperaturo, ki je pomagala sadikam preživeti prvi mesec od srede maja do srede junija, ko je bilo zelo mrzlo.

Zimskih buč - v nasprotju s poletnimi - se ne splača saditi drugam kot na gnoj ali kompost. Potrebujejo toliko vode, hranil, prostora in sonca, da imaš na navadni njivi ali gredi veliko dela z njimi. Tu jih samo občasno zalijem (na eni sliki se vidi cev).
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem jih imel pa do sedaj vedno na njivi, na gredici dobro pognojeni s kompostom in Biogreno.
Maslenke in Hokaido, pa so čisto uredu naredile.
No, letos sem pa brez buč ... nekako ni zneslo. Rolling Eyes
češnca

Andrej Banko je napisal/a:
Jaz sem jih imel pa do sedaj vedno na njivi, na gredici dobro pognojeni s kompostom in Biogreno.

Drugi del je ključen. Laughing

Jaz skušam uporabljati čimmanj umetnih gnojil, predvsem to velja za hrano. Če rože zalijem s Cvetalom, ni panike, solata pa...Prvič, ker imam dovolj drugih virov in drugič, šparam čas in denar. Laughing Večinoma mi kar uspeva.
Andrej Banko

No, pravzaprav eno bučo imam. Je zrasla "po nesreči". Iz špranje v črnem, plastičnem kompostniku.
Zdaj se plazi po travi. Že večkrat sem jo mislil odstraniti, pa sem se potem vedno premislil.
Je pa tako, da nimam pojma, katere sorte je in kako je to seme zašlo noter ?!
Takšnih jaz še nikoli nisem sadil.

Bi kdo znal določiti ?

češnca

Seveda, to je muškatna buča!

Prepoznaš jo po belih pikah na listih in lisah na bučki, ki pozneje izginejo. Poglej moje slike in boš ugotovil, da je ista sorta.
Andrej Banko

Ojoj, kaj naj s to gromozansko zadevo ?

Ja, "soseda" jih je imela lani ... Se jih da kako prepričat, da ostanejo majhne ? Rolling Eyes
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Andrej Banko je napisal/a:
Ojoj, kaj naj s to gromozansko zadevo ?

Ja, "soseda" jih je imela lani ... Se jih da kako prepričat, da ostanejo majhne ? Rolling Eyes
Čisto preprosto: odrežeš, ko ima zate pravo velikost. Jaz sploh nisem sadila poletnih bučk (cuketov), ampak sem uporabljala mlade, majhne zimske buče in se mi je zelo obneslo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Andrej Banko

Ja, ampak potem nimaš slastne, sladke, oranžne buče za juho in za v pečico,
ampak navadno, "brezvezno", zeleno bučko ( skoraj ) brez okusa ! Razz
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ja, saj ne porabiš vseh nezrelih! Malo preskušaj. Buče po navadi dobro obrodijo, ene porabi zelo mlade, druge malo bolj zrele, kakšno pusti za pozimi. Ni treba že kar vnaprej videti vse črno, poskusi prej._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori