Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Katera rastlina je to?

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Eno sem našla na moje vrtu ob robu "divjega kotička". Tako lepo, razvejano z nastavki mladih letošnjih poganjkov. Bom še jaz pozorna, če bo zacvetela. Listek sem pomela med prsti, ima prijetno aromo, malo vleče na silj. Slednjega sem prav tako danes srečala na sprehajalni poti in sem imela priliko direktno primerjati vonj.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tole sem danes ujel v mobi-objektiv. Mati so djali, da naj bi se te cvetke imenovale "svete ane". Verjamem, da imajo tudi uradno ime (pa je to udomačeno tudi pravo?):

_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sodim, da je visoka plamenka - Phlox. Po domače smo jih na našem koncu, če me spomin ne vara, imenovali "bencilije". Od kje tako ime nimam pojma. Confused
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mi smo jim rekli kar floks. Zelo hvaležna rožca: ne previsoka, bogato in dolgo cveti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Novinka je napisal/a:
Morda kdo ve, za katero divjo rastlino gre? Raste na pustem svetu, spominja ne na korenje / peteršilj.

Dodajam fotografije cvetoče rastline

zelenje pri tleh

Cvet

Sedaj, ko sem jo doma videla cveteti, opažam vse polno cvetja tudi na travnikih. Problem je bil v tem, da so travniki košeni in prvotnega listja pri tleh ni več, oni po steblu pa ni tako značilen. Šopi v gozdu, ki niso pokošeni, pa ne cvetijo.

metuljc, greeny:
bi se iz tega dalo določiti ime? Bi bila potrebna še dodatna fotografija?
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Živjo, muha. Samo takole ne morem nič reči, pa žal tudi slike ne gre povečati (ko kliknem nanjo, mi napiše, da ta stran ne obstaja). Če misliš rastlino pustiti še malo dlje, da zasemeni, jo pofotkaj še takrat, če pa ne, pa daj prosim kako sliko točke, iz katere izraščajo "žarki socvetja". Je pomembno, a so kaki majhni zeleni lističi tam in koliko jih je.

Sem pa dobil eno idejo - morda bi bilo kaj interesa (kaka mini skupinica) za delavnico določanja rastlin na podlagi (suhoparnih) določevalnih ključev? Da bi malo povadili ali se na novo naučili nekaterih botaničnih izrazov, pa določili nekaj vrst na terenu ali na podlagi kakih nabirkov. Nisem nek ekspert, pa letos sem tudi zelo zelo zaseden, ampak mogoče bi kak vikend nekaj uric lahko kje preživeli skupaj. Če bi se recimo tudi metuljc pridružila, pa sigurno ima še kdo drug izkušnje z določanjem rastlin, in pa kdo, ki bi ga to zanimalo in bi se rad česa naučil. Pač, ravno trenutna ideja ... Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bi šlo, ko bo spet čas za to, torej september, prej ne. In, nekaj MFS (večina sicer 1984) bi si lahko v šoli izposodila, pa morda še enega kolega, Anthurium je tule. No, njega si ne bi izposodila, le zmotivirala bi ga, če bi ga bilo sploh treba. Morda kak petek popoldan.....

Dobra ideja, greeny. tebi rožice tebi rožice tebi rožice tebi rožice
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sem za. Tole okoli določevanja.

Gornja rastlina še raste, jo bom pustila semeniti. Vmes pa ob primerni svetlobi naredila nekaj bližnjih posnetkov. Kolikor sem sama brskala, mi je najbliže gorski silj Peucedanum oreoselinum, a kaj, ko ima tale tu preveč "peteršiljaste" liste. Mogoče pa gre le za eno od področnih posebnosti?

Višina moje, nekošene, je okrog enega metra, na košenih travnikih v otavi jih je cel kup pod 30 centimetri.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Mislim da Novinkina rastlina spada v rod Selinum. Tudi pri meni jih je polno. Sem pa letos pri Maticu naročila Selinum Wallicianum. Lep.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pozdravljeni, delavnica bi tudi mene precej zanimala, ... sicer sem zadnje čase "raztreščen" na 1000 strani, a vseeno.

Spremljam ...
Odgovori