Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pelargonium - pelargonija

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula: na hitro in v grobem, ker je zanimalo tudi mene - Wikipedia pravi, da sta si od vrha dol do družine isti, tam šele se razdelita na Geranium in Pelargonium. Nekakšni sestrični torej.
Toliko vnaprej, da boš ob podrobnejši razlagi metuljc že imela "osnovno predznanje" Wink Laughing
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja saj to je spet ena komplicirana botanična situacija Laughing dostikrat napišejo kar geranija-pelargonija.
Hvala, muha; viš, na wiki se pa nisem spomnila Wink

Sem nafehtala dve vejici roženkravta pri teti, meni zelo lepo diši in tako se malo podajam v raziskovanje te družine.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, Cinija, prava cukrčka sta.

Nazadnje urejal/a Melona 28 Jun 2020 14:34; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Prekrasne!
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Kar naj ti lepo delajo še naprej, me veseli
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Lepi!
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Je morda kdo že poskušal s sejanjem pelargonij? Ima sodelavec kar nekaj "zonalk" (Pelargonium zonale) skupaj v nasadu in so semena začela zoreti. Pa bi rad poskusil. Na internetu sem prebral, da naj ne bi bile zahtevne za sejanje - seme le rahlo pokrito z zemljo (vejretno rabi svetlobo) in temperatura okrog ali nad 20 stopinj (verjetno jih potem 30 ne moti?).

Je kdo poskušal?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

greeny: daj poskusi! To bi znalo biti zelo zanimivo. Mogoče par semen kar v lonec/korito h kaki drugi rožici. V stilu naravnega sejanja - otresanja semena na licu mesta. Tam tudi ne bo tako zelo vroče.
Brankec

Odgovor Napisal/-a Brankec »

Sem že posejal nekaj pelargonij iz mojih cvetočih, ki so po naključju celo naredila semena in jih pravočasno ujel, da jih ni veter odnesel. Poseješ jih v zemljo in glih da so pokrita z zemljo. Lahko jih pokriješ z vrečko ali pa iz plastenke narediš neke vrste rastlinjak. to pomaga, da se zemlja ne posuši. Imej jih na svetlem in toplem in ne na soncu. Mislim, da mi je vzkalilo nekje v 14-ih dneh.
Pa veliko uspeha s sejanjem.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Brankec, si sejal letos? Kako velike že imaš?
Mimogrede sem pogledala na e-bay. Tam prodajajo ogromno različnih semen pelargonij. Tudi roza in v sredi bele, kakršno mi je dala Cinija. Žal mi imena ni uspelo najti.
Odgovori