Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2020

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, škoda res, da nisi počakala tja vsaj do torka ali srede, da se osuši.
Zdaj naj bi bilo nekaj suhih dni skupaj ...

Jaz sem zadnjič malo pretental vreme. Ravno pred načrtovanim izkopom spomladanskega, se je vmes po treh suhih dneh prikradel en s plohami.
Pa sem dan prej čez gredo postavil loke in čez dal polivinil. Naslednji dan sem odkril, nič ni bilo zmočeno.
Počakal še dva dneva ( brez dežja ) in nato izruval suhe glavice brez zemlje.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz se sicer ne držim prav zelo vrtnarskega koledarja, ampak pri česnu se pa. Od danes proti večeru do ponedeljka popoldne so dnevi za korenino. Vsako leto se mi res odlično ohrani do naslednje sezone in si umišljam, da je tudi pravi dan spravila lahko razlog Wink .
In ker bom imela jutri polno hišo obiskov, sem ga kar danes proti večeru pospravila (a veš, ga nimam toliko kot brbr Very Happy ).

Imam pa zelo rahlo in odcedno zemljo, tako da je šel ven z lahkoto in ni ostalo gor dosti zemlje. Mislim, da bo že jutri tako suha, da jo bom brez težav očistila s česna._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

AB a vidiš, ni zelo od zemlje Wink

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bravo, Copatka. Tele semenske pa kar pusti. Saj bodo kaj hitro dozoreli.

Včeraj po 18.uri sva z g.brbrom populila zadnjih cca 30m grede česna s cvetovi. Cvetovi so bili že vsi počeni, čebulčki lepo vijoličasti. Za glavice v zemlji pa je bil skrajni čas, da so šle ven...

Danes sem se ukvarjala z obešanjem včeraj pobranih. Ubadala sem se tudi z jedilnim česnom, ker so se pod težo tri letve zlomile (prihodnje leto dam satatiku dimenzionirati sušilno konstrukcijo Laughing Laughing ).

No, jutri se lotim pobiranja čebule..._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

tudi jaz sem pobrala ves česen, čebulo, krompir, sejala repo. Ni najboljša luna, mora biti padajoča, ampak vsaj dan za korenino je bil.
čebula, ki je izredno debela, kot buče, že gnije. Je res ogromna.
Krompir je tudi debel in zelo lep. Res ogromni pridelki. Česna imam bolj malo, muha je bila na delu._________________Lp, Živa
copatka

Končno moj delno očiščeni česen visi in se veselo suši Laughing . Je lep, jedilnega je približno 10 kg, sadilnega bo tudi kar precej, a ga precej še čaka v zemlji.

Brbr, česen s cvetovi še puščam, počasi bodo glavice menda že dozorele. Upam, da ne bo česen že čisto preveč zrel, bo najbrž kar bolj za hitro uporabo.

Jedilni

Sadilni - precej čebulic in ta drobni stroki

Vsaj česen me razveseljuje, drugo je pa itak še v krepkem zaostanku Rolling Eyes . Fižol je komaj začel cveteti, češnjevčki so sicer nenormalno polni cvetov in plodov, a še nimajo namena zoreti, bučko sem danes utrgala prvo (imela je enih 7 cm Laughing ) ... enkrat do Božiča bo že kaj za v skrinjo Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

copatka bravo, lep pridelek, ni kaj. Česnu ustreza tvoje malo hladnejše okolje.
Vidim, da si takoj porezala korenine. Je kakšen razlog za to?
copatka

Hvala, Bicikel!
Ne, nobenega posebnega razloga ni za to, le dosti lažje jih je porezati, preden so čisto suhe Laughing . Pa zemlja, ki se drži korenin, lepše odpade._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, lepe žogice si pridelala - grdobci se bodo vaše hiše ogibali v velikem loku Very Happy

A semenski je iz saditev celih cvetov? Nič ne poveš, kako je pri tebi uspel ta način saditve.

Idealno je, da se cvetne glavice poberejo, ko ovojica poči, ni pa nujno. Glavice zorijo tudi še med sušenjem. Če lahko, ti priporočam, da jih ne režeš, ampak pobereš cele rastline in sušiš nekaj časa vse skupaj. Ko pa se žačno zarodni čebulčki osipati iz cveta, pa jih je dobro porezati ib hraniti posebej.

Jaz pa korenine vedno puščam. Če se jih drži zemlja, si mislim, da tudi med sušenjem še kakšno malenkost potegnejo vase. Če imam prav ali ne, pa ve samo česen..._________________naredimo svet lepši
copatka

Brbr, danes si me shecala, da sem šla pobrat čebulice iz celih cvetov Wink . Bil je najbrž ravno pravi čas. Nisem jih še uspela vseh razdeliti in sčistiti (polna hiša obiskov Rolling Eyes ), ampak se mi zdi, da so kar lepe. V enih "kepah" je nekaj zelo debelih, druge majhne, v nekaterih pa vse približno enako velike, nekaj srednjega. Vsekakor najlepša hvala za ta nasvet, nikoli več se ne bom mučila s sajenjem posameznih. Nekaj sem jih na ta način, a niso bistveno večje od teh iz celih glavic.

Kaj so zate lepe čebulice, kako velike? Kot en povprečen strok česna? Katere se zdijo tebi primerne za sajenje, da ratajo lepe glavice? Še nimam dosti izkušenj s tem Rolling Eyes .

Ti te čebulice tudi obesiš za sušenje? Ali jih lahko brez listja v eno plast zložim v karton? Se bojim, da mi bodo iz obešenih padale na tla, ker so eni listki zelo tenki in suhi.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori