Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2020

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prispevke v povezavi s PARADAJZMANIJO 2020 sem oddelila semle.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Očitno letos, vsaj dosedaj, vreme paradižniku ni preveč škodilo. Danes sem si ogledala nasadek pri znanki. Nepokrit, nič škropljen (ji verjamem), čudovite bogato obložene sadike brez kakršnihkoli znakov bolezni. Res pa rastejo na južnem pobočju v prepišni a vseeno nekoliko zatišni legi.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jutri bom spet kuhala mezgo.

Letos nimam več posebnega veselja s pobiranjem semen in fermentiranjem. Razmišljam, da bi naslednje leto močno oklestila število sort. V obeh rastlinjakih imam skupaj 7 vrst po 12 ali 13 sadik paradižnikov in krasno bi bilo za obirat, če bi imela v vsaki vrsti samo eno do dve sorti. Izbrati pa bi morala res rodne, take, ki rodijo celo sezono, pa kako pozno sorto ter nekaj okradnih v loncih. Letos bom opazovala in si sproti delala seznam. Mogoče mi pa uspe in me ne bodo premamile nove sorte. Wink Trenutno bi imela na seznamu Chocolate Stripes, Black Stripes, La Carotena, SGT Peppers, pa Persimmon ali pa Pennsylvania Dutch.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ja Plamenka potem pa še tega, pa tega, pa samo tega in nič več. Ujej, pa tega še pa res moram imet, pa eden gor ali dol in tako dalje.

Pa lepo bodi in koliko si nakuhala mezge

cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Plamenka

Vem, Cinija. Wink A vsako leto znova upam, da mi bo uspelo. Danes sem odprla nov seznam, v katerem si sproti pišem opombe, kateri bi šli naprej in za julij, avgust, september in oktober si bom za izbrane sorte označila, katere rodijo, katere ne.
Skuhala sem približno 4l kečapa, iz ostanov pa sem naredila kak liter in pol omake, ki bo za na pico, pa še 4l paradižnikovega soka sem nalila v steklenice, ta bo za juhe. Ne vem pa, koliko paradižnika je bilo nabranega, ker ga nisem tehtala.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Pri nas sta se izkazala Zolotoye serdce in Glacier. Oba polna kot le kaj in že obiramo, čeprav niti približno toliko kot Plamenka. Ostali paradižniki zamujajo zaradi hladnih juter. Morala si bom izboriti kakšen plod za seme za Gartlc škatlo. Cool
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

La Carotina so oranžni v desni gajbici?
Opažam, da mu letos vreme ne paše, imam ga v rastlinjaku in zunaj a je precej manjši kot lani, tudi plodovi. Verjetno mu je škodil mraz v maju in juniju, mi je pa eden boljših tako po izgledu barvi in okusu.
Zato je pa letos Nepal precej večji kot prejšnje sezone, kot že ime pove, je zgleda bolj adaptiran na hladnejše podnebje.
Uporabniški avatar
Plamenka

Verjetno je kak manjši, oranžen v desni gajbici res La Carotina. Veliki oranžni pa so Persimmon ali pa Pennsylvania Dutch. La Carotino imam letos prvič, tudi nikjer drugje ga še nisem videla, zato ne morem primerjati. Mi je pa zelo všeč.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Včeraj sem po dveh dneh odsotnosti odkril kar nekaj pozne paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) na listih in tudi na nekaj malega steblih ter dveh plodovih.

Očitno je tole zadnje deževje naredilo ugodne razmere za razvoj plesni. Upam, da ostali nimate teh težav.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Pozdravljeni,
imam letos paradižnik Tumbling Tom rdeč in sem izredno zadovoljen z njim. Sem pa zasledil, da obstaja tudi rumena verzija, vendar pa nikjer ne najdem semena ali sadike. Ali ima kdo mogoče to sorto, da bi lahko dobil seme?

Bicikel - tudi pri meni se je ta teden pojavila plesen, sem pa obral liste in sedaj upam, da bo ok._________________kar zraste pač zraste
Odgovori