Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Berberis - češmin
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Berberis - češmin
(Prenos iz arhiva)
OPIS
Kratke zanimivosti iz gornjega opisa:
- češmin je zelo razširjena rastlina. Najdemo ga praktično na vseh celinah, z izjemo Avstralije:
- nekateri so listopadni, drugi zimzeleni;
- listi so lahko zeleni , rdečkasti, tudi beli.
- med drugim jih uporabljajo tudi kot hrano za ličinke nekaterih metuljev, vključno z molji;
- evropski in kanadski avtohtoni češmin sta vmesna gostitelja glive, ki povzroča pšenično rjo, zato jih je v nekaterih predelih ZDA prepovedano gojiti. Enaka prepoved velja za nekatere invazivne vrste češminov, tako v ZDA, kot Novi Zelandiji.
Pozitivne lastnosti:
- gost nasad češmina je zelo uporaben kot gibalna pregrada, tudi pred vlomilci;
- jagode našega avtohtonega češmina (Berberis vulgaris) so užitne. So kiselkastega okusa in imajo veliko vitamina C. Uporabne so enako, kot dandanes citrusov. Dandanes so večinoma že izginile iz jedilnikov, še vedno pa so prisotne v iranski prehrani (z rižem, perutnino..).
- poleg gornjega omenjajo kot užitne še jagode Berberis microphylla (znan kot Calafate), in B. darwinii (Michay), ki rastejo v Patagoniji.
Več in podrobnejši podatki v člankuNazadnje urejal/a muha 29 Apr 2015 08:50; skupaj popravljeno 2 krat
Kratke zanimivosti iz gornjega opisa:
- češmin je zelo razširjena rastlina. Najdemo ga praktično na vseh celinah, z izjemo Avstralije:
- nekateri so listopadni, drugi zimzeleni;
- listi so lahko zeleni , rdečkasti, tudi beli.
- med drugim jih uporabljajo tudi kot hrano za ličinke nekaterih metuljev, vključno z molji;
- evropski in kanadski avtohtoni češmin sta vmesna gostitelja glive, ki povzroča pšenično rjo, zato jih je v nekaterih predelih ZDA prepovedano gojiti. Enaka prepoved velja za nekatere invazivne vrste češminov, tako v ZDA, kot Novi Zelandiji.
Pozitivne lastnosti:
- gost nasad češmina je zelo uporaben kot gibalna pregrada, tudi pred vlomilci;
- jagode našega avtohtonega češmina (Berberis vulgaris) so užitne. So kiselkastega okusa in imajo veliko vitamina C. Uporabne so enako, kot dandanes citrusov. Dandanes so večinoma že izginile iz jedilnikov, še vedno pa so prisotne v iranski prehrani (z rižem, perutnino..).
- poleg gornjega omenjajo kot užitne še jagode Berberis microphylla (znan kot Calafate), in B. darwinii (Michay), ki rastejo v Patagoniji.
Več in podrobnejši podatki v člankuNazadnje urejal/a muha 29 Apr 2015 08:50; skupaj popravljeno 2 krat