Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ste zdaj poleti že kaj cepili? Se mi zdi, da bo kmalu čas...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz bom raje počakal na pomlad naslednje leto. Tole poletno cepljenje z okulacijami mi ne gre preveč.
Sicer mi je predlani ena ploščična okulacija celo uspela. Zanimivo, cepič se je prijel, vendar potem lansko leto sploh ni odgnal.
Je pa zato letos en malce odgnal, pravzaprav je brst le cvetove nastavil in če bo sreča, bom kmalu lahko poskusil James Grieve jabolko. Wink
mravlja

Moje prvo cepljenje je bilo poletno, dve leti nazaj. Cepil sem na hitro, iz "firbca" in zaradi "osvajanja novih tehnologij" Laughing . Na jablano sem "prilepil" štiri očesa na štiri veje, povil z elektrotrakom a brez dodatne zaščite in brez oznak, za sorti nisem prepričan. Eno vejo sem po nesreči odrezal v naslednjih štirinajstih dneh, cepa nisem videl - potem tisto leto nisem več spremljal. Dva cepa sta mi lani spomladi čudežno odgnala, eden z močnim poganjkom, drugi je napravil štiri - pa sem spet malo rezal. En cep se mi je osušil. Letos me spet muči...
soplmed1

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Zanimivo, tudi jaz imam tako izkušnjo, kot jo ima Andrej z okulacijo.
Čeprav vem, da sta ploščična ali T okulacija najbolj primerna za poletno oz. avgustovsko cepljenje, sem pred dvema letoma vseeno naredil T-okulacijo na jablani. Na isti veji sem na koncu izvedel še cepljenje v za lub. Cepič iz za luba je lepo odgnal, ploščični pa ne, kljub temu, da se je prijel. Leto kasneje je pa pognal močno bohotivko, ki sem jo obdržal za ogrodno vejo.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

2 tedna nazaj sem cepil carjeviča na mm 106. Cepiča za lubje. Mislim da se je vsaj 1 prijel.

Teh hecev s ceplenejm posameznih brstov se jaz ne grem Very Happy
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Katere barve izolirni trak je najboljsi? Bele?_________________Lp, Živa
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

jaz sem dajal bele barve razmišljajoč, da toliko ne greje in posledično suši cepilno mesto. Če imam prav, pa ne vem Smile
mravlja

Mislim, da imaš prav - bela in hladne barve (modra, zelena...) bi morale biti v redu, črna in tople barve (rumena, rdeča... ) pač ne.
Mogoče pa tople barve pridejo prav v pomladi, da grejejo cepljeno mesto - in pospešijo kalusiranje (ampak črna v nobenem primeru).
soplmed1

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

OK, bel trak že, če jih že imaš na izbiro. Sicer je vse to minornega pomena.
Jaz raje pri spomladanskem cepljenju cepiče zavijem še v aluminijasto folijo in jo na koncu še popolnoma zaprem. Zelo dobro se izkaže, če v njo dodamo še malo vlažne ilovice za vzdrževanje vlage.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Uporabljam parafilm, ki je prozoren. Včasih povijem tudi cepič, da manj izhlapeva. Ko cepič začne rasti, ga postopno odvijam.
Videl sem že uporabo črnega traku, ki ga uporabljajo električarji za povijanje spoja kablov. Ta se v enem dnevu sprime v eno ploskev in je neprodušen za zunanje vplive.
Odgovori