Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pravijo, da je treba kis nemudoma pretočit, če se klobuk potopi. Tudi meni se je, v enem od prvih poskusov izdelave, kis razkisal, ker nisem odstranila potopljenega klobuka._________________naredimo svet lepši
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Ti delaš kis iz krhljev in vode? Ker moj iz jabolčnika, se ne razkisa.
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Dajmar, če sprašuješ mene - delam samo iz jabolčnega soka, brez dodatka vode, sladkorja, ali še česa. Prva fermentacija je alkoholna, potem ocetna.

Odkar delam tako in med ocetno fermentacijo še nekajkrat pretočim in prezračim, je kis dober in se kis ne razkisa.
Ti imaš veliko več prakse in "dobro vzgojene bakterije" in zato s pripravo nimaš pol toliko dela kot jaz, se mi zdi... A, jaz, zaenkrat, drugače (še) ne znam._________________naredimo svet lepši
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

razmišljam zakaj se klobuk potaplja tudi v sodu s pipo. A je mogoče povezano s tem, ko točiš preko pipe, nivo pada in mrena oprijeta površine soda se poškoduje in zato začne nova nastajat?
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Letos nisem delal jabolčnega kisa, ker nisem jabobolk, sem pa prvič napravil drenovega po istem receptu, uporabljam ga že en mesec, enkraten je.
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz letos nisem nastavila nič jabolčnega kisa (pa tudi kakšnega drugega ne Crying or Very sad ). Upam, da zaloge iz lanskega leta premostijo vrzel.

Iz drnulj (saj se tako reče plodovom drena, ali pa se motim?) sem pa jaz naredila sok, na kis nisem pomislila._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Tudi jaz letos nisem nastavila nič jabolčnega kisa (pa tudi kakšnega drugega ne Crying or Very sad ). Upam, da zaloge iz lanskega leta premostijo vrzel.
To pomeni, da bom tudi jaz letos brez tvojega odličnega kisa. No, saj ga imam kar še nekaj..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Uuu, meni so ptiči drnulje "potolkli". Iz kakšnih količin drnulj ste pa delali?
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Eh, lpmami, kakšna malenkost se ga bo žeše našla. Je pa res, da ga bomo verjetno morali uporabljati bolj v "lekarniških" dozah.

Mi je prav žal, da ga lani, ko je bilo jabolk v izobilju, nisem pripravila več. No, šola za drugič...

Mravlja, kar se soka tiče, količin ne vem. Na jesenskih počitnicah oberem eno drevesce, ki raste blizu počitniške hišice. Plodov ni pretirano veliko, a se mi zdi, da so zelo sočni in dajo veliko soka. Letos se ga je nateklo za 2.5L._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem nastavila nekaj jabolčnega kisa. Zdaj sem v dilemi, kam naj ga postavim. Če me spomin ne vara, ne sme bit preveč toplo, a ne? Verjetno je temperatura okoli 25st že preveč (?)._________________naredimo svet lepši
Odgovori