Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2020

Odgovori
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

hja, letos pri meni ni paradajzovo leto...če sem zadnjič omenila, da ni veliko plodov, sem po odstranitvi listov odkrila ogromno plodov..
žal bo bera klavrna, ker jih je plesen močno napadla, tudi plodove že...
tako da probala bom rešit kar se da...najel se ga bomo, omakic pa žal ne bo...
spomladi pa ziher velik rastlinjak, ni druge ...ampak velik zračen, tako je, če rataš na pol profi kmet Wink_________________sonček je in .....
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kaj pa vem, mfranc. Vse, kar si naštel, je pri meni, pa vseeno letos plesen napada Rolling Eyes . Hladno podnebje, pozno presajeni zaradi nižjih temperatur, lastne sadike iz zimske setve, nimam gužve, nobenega krompirja blizu, prepišna lega, sosedje kar daleč stran, nič ne gnojim razen s kompostom ...
Lani je bilo vse enako, pa ni bilo nobene plesni, delali so mi do mraza v novembru.

Letos je pri nas pač preveč padavin in predvsem preveč zračne vlage, se mi zdi. Lani je bilo poletje suho in normalno toplo, ne pa letos, ko so nalivi, občasno megla in ves čas soparno. Če kje pada, je to severna Slovenija. Evil or Very Mad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Copatka, zate velja tisto pod itd. Rolling Eyes .

Žal, možnosti za okužbo je veliko in ne bom ugibal kako pride do okužbe pri tebi. Ravno včeraj sem nekje prečital da spore (v spangijih/trosovnikih) v zemlji preživijo nekaj let ....._________________mfranc
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Aja, pa hladno podnebje ni plus za vzgojo plodovk; nasprotno, slabo vpliva na rast in zdravje plodovk.
Mišljeno je bilo, da je temperatura v deževnih dnevih precej nižja kot 20°C, da ne pride do "zmagovalne kombinacije" za razvoj plesni, vlaga in visoka temperatura._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hm, a tisto več ne velja, da: "V Bohinju ima dež mlade?" Wink
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

mfranc,

nisem bila v kakšnem resnem ''detektivskem moodu'' z metrom in mikroskopom, ampak po spominu:
- paradižniki nagužvani, bohotni, prepleteni med sabo, tako na vrtih pred hišami kot na njivah
- če kolobarijo, nimam pojma
- hiše so deloma nagužvane, ko greš malo ven iz vasi, se razredčijo

bi šel kdo v kontrolo? oziroma odvzet kakšen vzorec? SmileSmileSmile

mfranc je napisal/a:
Brbr, Melona, povsod je zrno resnice Cool

Pika99, mene pa zanima kolk paradajzkov je bilo na kupu (vrtu), samo nekaj sadik, ali tako kot imamo mi forumaši od nekaj deset do nekaj 100 sadik ..... Rolling Eyes
Pa gostota vrtičkov, hiša do hiše, razdalje v metrih, ali pa so razdalje večje, nekaj deset metrov?
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Andrej Banko je napisal/a:
Hm, a tisto več ne velja, da: "V Bohinju ima dež mlade?" Wink

AB, bohinjska bela je vas tik ob bledu (smer pa je proti bohinju, to je res).
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ker je paradižnik doma v tropskem/subtropskem pasu, zračna vlažnost zanj ne bi smela biti problem. Problem je onesnaženost okolja, ki ustvarja (pre)kislo okolje, se mi zdi...

Tudi pri meni je izponjeno precej preventivnih ukrepov (rastlin ne crkljam, imam šestleten kolobar med paradižniki in trileten med paradižniki in krompirjem, rastline rastejo narazen, se ne prepletajo,...). Če se plesen pojavi, se pojavi po navadi konec avgusta, septembra. Po navadi je tudi obvladljiva in zadoščajo običajna dela (šlropljene s sodo, mlekom, preslico in odstranjevanje napadenih listov).

Letos je izredna situacija, ker ne bo velikoplodnih paradižnikov ( ni plodov) in, kot pravi Dašabina: najdli se jih bomo (rešuje nas greda z bolj drobnimi sortami), mezge pa ne bomo kuhali...

Zaenkrat se je širjenje sicer precej ustavilo. Upam na čudež Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Brbr, paradižnik je na zračno vlago kar občutljiv. Pred nekaj leti mi je na začetku poletja plesen uničila precej paradižnikov v rastlinjaku ravno zaradi vlage. Nisem bila edina. Zunaj so bili zdravi. Zdaj ima rastlinjak še več oken, a bi vseeno kdaj prišel prav kakšen ventilator.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Plamenka je napisal/a:
Brbr, paradižnik je na zračno vlago kar občutljiv ... Zdaj ima rastlinjak še več oken, a bi vseeno kdaj prišel prav kakšen ventilator.
Naslednja investicija: ventilator!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori