Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Pri meni prvi ženski cvetek, moški so še zaspani, tj še niso odprti, a so lepo vidni cvetni popki. Najbrž bodo že ta teden.
Vse skupaj mogoče malenkost kasneje kot lansko leto, a si nisem zapisoval in je to zgolj na približno po spominu. Če bo jesen topla, bodo že še zrasli. Itak je to zelenjava za zimsko porabo in bi mi bili zgodnji plodovi prej odveč kot v korist. Zaenkrat sem lahko zadovoljen.
Vse skupaj mogoče malenkost kasneje kot lansko leto, a si nisem zapisoval in je to zgolj na približno po spominu. Če bo jesen topla, bodo že še zrasli. Itak je to zelenjava za zimsko porabo in bi mi bili zgodnji plodovi prej odveč kot v korist. Zaenkrat sem lahko zadovoljen.
Veselo rodijo.
Te mlade bom porabila sproti, še preden lupina otrdi. Preizkus z nohtom je kar zanesljiv. Če predre kožico, je ni treba lupiti. Najprej bom naredila nekaj rund rahlo pikantnih bučk, pardon čajot. Letos mi namreč buče bolj slabo delajo. Nekaj jih bom razdala, a ljudje še niso navajeni nanje in se kar obotavljajo. Tistim, ki bodo pričele odganjati, bom odlomila poganjek-kalček. V praksi se je to dobro izkazalo. Take čajote so lepo prezimile.
Naredila bom še en poskus. Nekaj mladih z ne-otrdelo kožico bom dala že sedaj skladiščiti. Lani so mi take lepo prezimile in kožica sploh ni otrdela. Domnevam, da zato, ker je bilo takrat že dovolj hladno (slane) ali pa bi se to obneslo tudi pri + 20 °C v kleti? Če ne preizkusim, ne bom vedela.
Te mlade bom porabila sproti, še preden lupina otrdi. Preizkus z nohtom je kar zanesljiv. Če predre kožico, je ni treba lupiti. Najprej bom naredila nekaj rund rahlo pikantnih bučk, pardon čajot. Letos mi namreč buče bolj slabo delajo. Nekaj jih bom razdala, a ljudje še niso navajeni nanje in se kar obotavljajo. Tistim, ki bodo pričele odganjati, bom odlomila poganjek-kalček. V praksi se je to dobro izkazalo. Take čajote so lepo prezimile.
Naredila bom še en poskus. Nekaj mladih z ne-otrdelo kožico bom dala že sedaj skladiščiti. Lani so mi take lepo prezimile in kožica sploh ni otrdela. Domnevam, da zato, ker je bilo takrat že dovolj hladno (slane) ali pa bi se to obneslo tudi pri + 20 °C v kleti? Če ne preizkusim, ne bom vedela.
Bicikel je napisal/a: |
da ne zlezejo nad potok (ta je zdaj že dolgo suh), kjer so potem plodovi težko ali celo nedostopni. . |
Ko mi je zlezla na 5+metrsko češpo, sem jo obirala z do konca podaljšanim teleskopskih obiralčkom. Mimoidoči so me spraševali, kaj za eno drevo to je. Nekaj let poprej so namreč dol visele vrataste (steklenične) buče. In so čakali, da se bodo tudi čajote podaljšale