Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2020
Pri meni so končno začeli zoreti na polno.
Kakšnih velikih presežkov ne bo,da bi rekli da so zelo okusni-žal niso.
Da je omaka res okusna pomaga lep šopek bazilike in žal žlica sladkorja .
Škropila jih letos nisem,obtrgovala zalitkov tudi ne-pač rastejo bolj kot ne po svoje.
Edino kar pa res počnem je,da jih vsake tolko dognojujem.V enem lamperju sem raztopila Biogreno in vsakič ko grem z zalivalko med paradižnike malo dodam tiste tekočine.
Če strnem,presežkov ne bo,najedla se ga bova in omake bo dovolj ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Kakšnih velikih presežkov ne bo,da bi rekli da so zelo okusni-žal niso.
Da je omaka res okusna pomaga lep šopek bazilike in žal žlica sladkorja .
Škropila jih letos nisem,obtrgovala zalitkov tudi ne-pač rastejo bolj kot ne po svoje.
Edino kar pa res počnem je,da jih vsake tolko dognojujem.V enem lamperju sem raztopila Biogreno in vsakič ko grem z zalivalko med paradižnike malo dodam tiste tekočine.
Če strnem,presežkov ne bo,najedla se ga bova in omake bo dovolj ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
notranjka je napisal/a: |
Edino kar pa res počnem je,da jih vsake tolko dognojujem.V enem lamperju sem raztopila Biogreno in vsakič ko grem z zalivalko med paradižnike malo dodam tiste tekočine. |
Uh, si me spomnila, da imam doma še vedno veliko Biogrene, čisto pozabljam na njo.
Imaš kak recept za tvojo koncentracijo?_________________mfranc
češnca je napisal/a: |
Obstaja sploh kakšen paradižnik, ki je vsaj delno odporen na krimpirjevo plesen? V rastlinjaku imam sorto Legend, pri kateri naj bi se plesen razvijala počasneje, vendar ne vidim razlike v primerjavi z drugimi paradižniki. |
Jaz še vedno upam, da se za bolj odpornega izkaže honduraška sorta Tegucigalpa. Specialno za njega navajajo da ga ni potrebno saditi pod streho .
Vertoloom je (s pomočjo Googla) napisal:
Sorta iz honduraškega mesta, ki nosi njegovo ime.
Majhni rdeči plodovi, dolgi od 6 do 7 cm in od 40 do 90 gramov, v konici podolgovati. Šopki s 3 do 6 plodov.
Meso sladkega okusa.
Sorta naravno odporna proti boleznim, vključno z plesnijo.
Dobro ohranjenost, sorta primerna za sušenje, omake, in kuhanje
Velike nedeterminirane rastline (po nekih podatkih zraste do 5 metrov)
Pri meni je brez strehe bolj zdrav kot 80% sort paradižnika pod streho, kjer še vedno razsaja bela muha .
Res pa je, da pri nas še ne razsaja plesen ..... _________________mfranc
Hmm, za sorto Tegucigalpa Vertiloom piše "Variety naturally resistant to diseases, including mildew."
Slednjega jaz ne bi prevedel kot (paradižnikova) plesen, saj je za to v uporabi beseda "late blight" - recimo tukaj:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/Late_Tom.htm
Z mildew je po moje bolj mišljena pepelasta plesen ali "Powdery mildew" - vir:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/Powdery_Tom.htm in
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomWlt/Powdery_Tom.htm
Pepelaste plesni pa na paradižnikih še nisem videl v živo, vsaj ne v taki hudi obliki kot je na teh diagnostičnih straneh in bi jo zaznal. Ta je sicer pri meni redno prisotna na bučkah in grahu, včasih pa tudi na radiču.
Slednjega jaz ne bi prevedel kot (paradižnikova) plesen, saj je za to v uporabi beseda "late blight" - recimo tukaj:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/Late_Tom.htm
Z mildew je po moje bolj mišljena pepelasta plesen ali "Powdery mildew" - vir:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomLeaf/Powdery_Tom.htm in
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomWlt/Powdery_Tom.htm
Pepelaste plesni pa na paradižnikih še nisem videl v živo, vsaj ne v taki hudi obliki kot je na teh diagnostičnih straneh in bi jo zaznal. Ta je sicer pri meni redno prisotna na bučkah in grahu, včasih pa tudi na radiču.
Bicikel, zdaj lahko vidiš kako pameten je prevajalnik Google ....
En trgovec napiše mildew, in Google ve da ta ni glavni problem paradižnika, zato preudarno prevede v plesen; teh pa je na paradižniku kar precej variant . Malo za hec, izgleda pa, da nekaj je na odpornosti tega paradižnika (ob upoštevanju da si trgovci pridno sposojajo (kradejo) cele tekste in slike). Meni je všeč že to, da napišejo da ne rabi zaščite s streho ..... .
In če to res velja v praksi_________________mfranc
En trgovec napiše mildew, in Google ve da ta ni glavni problem paradižnika, zato preudarno prevede v plesen; teh pa je na paradižniku kar precej variant . Malo za hec, izgleda pa, da nekaj je na odpornosti tega paradižnika (ob upoštevanju da si trgovci pridno sposojajo (kradejo) cele tekste in slike). Meni je všeč že to, da napišejo da ne rabi zaščite s streho ..... .
In če to res velja v praksi_________________mfranc
Muha, imaš prav, se popolnoma strinjam z vsem kar si rekla in kar si misliš o trgovcih
Veliko pisanja o tem paradižniku res (še) ni. Mogoče to še pride.
Nekaj malega so napisali pri World Tomato Society ki je baje svetovno združenje ljubiteljev paradižnika z 875,000 člani; kjer so napisali
Najdemo ga v Tegucigalpi, Honduras, vendar je pogost tudi v Nikaragvi. Nedeterminiran, bujne rasti, z navadnimi paradižnikovimi listi. Ta sorta ima zelo okusne, mesnate plodove, do 7 cm dolge, dva cm široke rdeče barve. Zelo bogato rodi. Odličen za kuhanje ali izdelavo paste. Redka sorta.
Na forumu Tomatoville je znani gojitelj Tom Wagner objavil da ga je križal z zanimivo sorto Blush (mislim da ga goji Plamenka?) Rezultatov nisem zasledil.
Torej , nikjer uradnega podatka o odpornosti, lahko da je bil gojen v skromnih razmerah in iz tega ima naravno visok nivo odpornosti. Kar pa se lahko hitro izniči z našim načinom gojenja, razvajanja ....
Sicer pa sem bil vedno močno skeptičen do Čudežno odpornih sort. Se še spomnite, pred leti so se prodajale sadike sorte, ki se še vedno prodaja kot
Phantasia F1 - paradižnik odporen na paradižnikovo plesen Tule se sploh nismo pogovarjali o njem .
Za Tegucigalpa bom pa več vedel kdaj drugič ._________________mfranc
Veliko pisanja o tem paradižniku res (še) ni. Mogoče to še pride.
Nekaj malega so napisali pri World Tomato Society ki je baje svetovno združenje ljubiteljev paradižnika z 875,000 člani; kjer so napisali
Najdemo ga v Tegucigalpi, Honduras, vendar je pogost tudi v Nikaragvi. Nedeterminiran, bujne rasti, z navadnimi paradižnikovimi listi. Ta sorta ima zelo okusne, mesnate plodove, do 7 cm dolge, dva cm široke rdeče barve. Zelo bogato rodi. Odličen za kuhanje ali izdelavo paste. Redka sorta.
Na forumu Tomatoville je znani gojitelj Tom Wagner objavil da ga je križal z zanimivo sorto Blush (mislim da ga goji Plamenka?) Rezultatov nisem zasledil.
Torej , nikjer uradnega podatka o odpornosti, lahko da je bil gojen v skromnih razmerah in iz tega ima naravno visok nivo odpornosti. Kar pa se lahko hitro izniči z našim načinom gojenja, razvajanja ....
Sicer pa sem bil vedno močno skeptičen do Čudežno odpornih sort. Se še spomnite, pred leti so se prodajale sadike sorte, ki se še vedno prodaja kot
Phantasia F1 - paradižnik odporen na paradižnikovo plesen Tule se sploh nismo pogovarjali o njem .
Za Tegucigalpa bom pa več vedel kdaj drugič ._________________mfranc