Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2020
Menim da čudežev od teh prastarih sort iz njihove pradomovine ne gre pričakovati. Gojil sem sicer samo Zapotec in Tlacolula a nisem opazil bistvenih razlik v odpornosti, v bistvu jim je bolj ugajal rastlinjak, kjer je poleti zelo vroče, temp. Komaj uspem obdržati pod 40°C še to samo s pomočjo sencilne mreže in ventilatorja. Zunaj sicer na 700mnv niso tako lepo uspevali. Tudi Dozoreli so med zadnjimi,ker rastejo zraven krompirja sem imel občutek, da so še manj odporni na krompirjevo plesen.
Verjetno največ doprinese prepišna lega, da se čimprej osušijo, ter predvsem odsotnost jutranje megle.
Če se bo pokazalo, da je kaj na tem jih bom takoj probal tudi sam.
Še dokaz da streha ni nujna, če je lega prava.
Verjetno največ doprinese prepišna lega, da se čimprej osušijo, ter predvsem odsotnost jutranje megle.
Če se bo pokazalo, da je kaj na tem jih bom takoj probal tudi sam.
Še dokaz da streha ni nujna, če je lega prava.
Platar. ni sicer o paradižnikih, a vseeno... A čebulo imaš še v zemlji in tako zeleno? Ali pa je fotografija starejšega datuma (?).
Zanima me tudi, če je kdo zasledil, kako je s težavami s plesnimi v rodnih krajih paradižnikov. Ali imajo tudi tam v času "napredka" take težave.
Zanima me tudi, na kateri nadmorski višini rastejo v rodni domovini. Po mojih izkušnjah s tropskimi/subtropskimi kraji, tam ni vroče, je pa zelo vlažno (v nižini). Višje ko greš pa je hladnje in ne tako vlažno. Ko sem se klatila po tistih krajih, mer paradižnik in krompir še nista zanimala. Tako nisem bila pozrna na to, kje rasteta.
No, moji brez strehe, z manj sonca, se zaenkrat kar dobro držijo. Vsak dan so zjutraj deležni sodine ali kefirjeve kopeli. Ko pa jih obsije sonce in dobro posuši, jim obtrgam napadene dele listov._________________naredimo svet lepši
Zanima me tudi, če je kdo zasledil, kako je s težavami s plesnimi v rodnih krajih paradižnikov. Ali imajo tudi tam v času "napredka" take težave.
Zanima me tudi, na kateri nadmorski višini rastejo v rodni domovini. Po mojih izkušnjah s tropskimi/subtropskimi kraji, tam ni vroče, je pa zelo vlažno (v nižini). Višje ko greš pa je hladnje in ne tako vlažno. Ko sem se klatila po tistih krajih, mer paradižnik in krompir še nista zanimala. Tako nisem bila pozrna na to, kje rasteta.
No, moji brez strehe, z manj sonca, se zaenkrat kar dobro držijo. Vsak dan so zjutraj deležni sodine ali kefirjeve kopeli. Ko pa jih obsije sonce in dobro posuši, jim obtrgam napadene dele listov._________________naredimo svet lepši
mfranc je napisal/a: | ||
Uh, si me spomnila, da imam doma še vedno veliko Biogrene, čisto pozabljam na njo. Imaš kak recept za tvojo koncentracijo? |
Vbistvu nimam.Nekje 2dcl lonček Biogrene stresem v 5 litersko plastenko in potem cca 1 dcl te tekočine dodadajam na 10 litrov vode -čisto vse v nekih približkih._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Od vključno avgusta dalje nič več ne dognojujem paradižnikov. Paprike še, paradižnikov pa ne. Se mi zdi, da gre vse dognojevanje več ali manj v rast novih poganjkov, manj pa v tvorbo plodov in še manj v zorenje plodov. Ne trdim, da je to res, a upoštevam, da tačas vsa narava gre že proti jesenskemu počitku in da ni čas spodbujati podmladka. Vse to velja za vrt. Če bi jih imela v loncih, bi pa verjetno vseeno razmišljala o dognojevanju, ker so dosedaj domnevno počrpali že vsa hranila.
Muha,
če se ti tak način obnese, najbrž pomeni, da si predtem dobro #ujela# količino in vrsto gnojil. V avgustu dognojujem foliarno, saj se mi v vročem vremenu začnejo kazati znaki pomanjkanja kalcija ali (in) kalija. Paradižnik zaenkrat enormno zori. Upam, da se sprotno zorenje kmalu uskladi z dnevnimi potrebami in tako potem do pozebe.
če se ti tak način obnese, najbrž pomeni, da si predtem dobro #ujela# količino in vrsto gnojil. V avgustu dognojujem foliarno, saj se mi v vročem vremenu začnejo kazati znaki pomanjkanja kalcija ali (in) kalija. Paradižnik zaenkrat enormno zori. Upam, da se sprotno zorenje kmalu uskladi z dnevnimi potrebami in tako potem do pozebe.
50 x 370 ml omake
pa nismo še na pol.. krivi sta cepljeni sadiki pelatov. Ga pa zelo malo pojemo svežega.
Več kot 2 tedna pa rastline ne bodo zdržale, pri plesni se mi zdi, da je najpomembnejše odstranjevanje okuženih delov, takrat pa nas ni bilo doma..
PS: kako pripravljate mezgo, odstranite vsa semena ali ne?_________________NM
pa nismo še na pol.. krivi sta cepljeni sadiki pelatov. Ga pa zelo malo pojemo svežega.
Več kot 2 tedna pa rastline ne bodo zdržale, pri plesni se mi zdi, da je najpomembnejše odstranjevanje okuženih delov, takrat pa nas ni bilo doma..
PS: kako pripravljate mezgo, odstranite vsa semena ali ne?_________________NM
Pri pasiranju gredo semena in kožica paradižnika stran. Meni je tudi te ostanke škoda zavreči, zato jim dodam malo paradižnikove vode in jih dobro zmiksam, pokuham in to potem uporabljam za na pico. Tudi paradižnikove vode ne zavržem, ampak jo nalijem v steklenice in jo potem uporabljam za paradižnikovo juho ali za čufte v paradižnikovi omaki ipd.
Doslej je bilo s kečapom napolnjenih 28 steklenic po 0,75l, 19 kozarčkov po najbrž 350ml z omako s semeni in 15l paradižnikovega soka. Gre pa sezona h koncu in bo manj polnih steklenic in kozarčkov, kot prejšnja leta. Ker smo belili in barvali, sem bolj malo skrbela za paradižnike. Danes jih bom nabrala še za zadnjo rundo paradižnikovih omak, kasneje, če bo še kaj ostalo, jih bom dodajala v čilijeve omake, ki jih bo zdaj treba začeti kuhati.
Doslej je bilo s kečapom napolnjenih 28 steklenic po 0,75l, 19 kozarčkov po najbrž 350ml z omako s semeni in 15l paradižnikovega soka. Gre pa sezona h koncu in bo manj polnih steklenic in kozarčkov, kot prejšnja leta. Ker smo belili in barvali, sem bolj malo skrbela za paradižnike. Danes jih bom nabrala še za zadnjo rundo paradižnikovih omak, kasneje, če bo še kaj ostalo, jih bom dodajala v čilijeve omake, ki jih bo zdaj treba začeti kuhati.